2022. május 30., hétfő

HOVÁ TŰNTEK A FIATALOK A MAGYAR POLITIKÁBÓL?

HVG360
Szerző: NAGY IVÁN LÁSZLÓ
2022.05.30.


Hiába van Magyarországon történelme annak, hogy egyetemisták szerveződésbe kezdenek, illetve lelkesen haladnak a politikai pálya felé, most úgy tűnik, nemcsak az ellenzék, hanem a Fidesz körül sem hemzsegnek a tenni akaró fiatalok. De miért? Elemzésünkhöz tucatnyi interjút készítettünk egyetemistákkal, egyetemi szervezetek, szakkollégiumok, pártok ifjúsági szervezeteinek tagjaival és egykori politikusokkal, hogy megértsük, miért hiányoznak a fiatalok a politikából.

Van értelme politizálnia egy fiatalnak a mai Magyarországon? A cikkhez végzett kutatómunkát azzal a hipotézissel kezdtük, hogy április 3-a, a parlamenti választás után pártállástól függetlenül számtalan érvet lehet felsorakoztatni, hogy miért érdemes távol maradni a formális politikától. Végtére is: az ellenzéki oldalon még a romeltakarítás sem kezdődhetett el, mert a pártvezetők túl elfoglaltak az egymásra mutogatással, a Fidesz pedig bebetonozott egy rendszert, amelyben egy fiatalnak a kiszolgáló szerep, na meg az szja-mentesség jut. Talán a Mi Hazánk huszonéves támogatóinak van víziójuk, feltéve, hogy a Fidesz vállán ülő kisördögnek lenni víziónak mondható.

Mégis, kár volna egy egész generációt leírni csak azért, mert annak nem jutott még a demokráciából, és borítékolni lehet, hogy nem is fog. Elvégre minden rendszernek volt ifjúsági utánpótlása, és minden rendszer ellen a diákok, egyetemisták mozdultak meg először. Ezen a vonalon haladva tehát csak a mikor és a kik a kérdés – vagy az, hogy a NER évtizedes fennmaradásához megvan-e a kellő számú ember, illetve akarat a mostani huszonévesek között. A fiatalok tenni akarásának Magyarországon hagyománya van, a rendszerváltás óta is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.