2022. május 5., csütörtök

INFLÁCIÓ, ELSZÁLLÓ ENERGIAÁRAK, RECESSZIÓS FÉLELEM - HOGY TELJESÍTENEK ÍGY A MAGYAROK BEFEKTETÉSEI?

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2022.05.05.


Erős az inflációs nyomás a világban, a kötvénypiaci hozamok emelkednek, a részvénypiacok gyengélkednek és egyre többen találgatják, mikor fog recesszióba sodródni a világ. Ez a környezet kihívást jelent a magyar befektetési alapoknak is, de azért vannak kiemelkedő teljesítmények. Ott vannak példának az árupiaci alapok, amelyek az inflációs félelmek, az energia- és élelmiszeripari válság hatására elképesztőt mentek már eddig is idén. De érdemes kicsit a csillogás mögé nézni, mert akkor észrevehetjük, hogy több kategória is szenved.


Összefoglalva az alábbiakat lehet kiemelni a világpiaci történésekből idén eddig:

- A fejlett piaci hozamemelkedési hullám nem csitul, annak ellenére sem, hogy a részvénypiaci környezet sem olyan hívogató már.

- Nem enyhülnek a geopolitikai feszültségek sem, az orosz ukrán-háború, az annak nyomán kivetett gazdasági szankciók és mindezek hatása továbbra is alapjaiban határozza meg a piaci hangulatot.

- Mindeközben az inflációs nyomás továbbra is jelen van, az energiahordozók és többek között az élelmiszerpiaci termékek ára az egekbe szökött.

- Mindenki a nagy jegybankok döntését figyeli, a jegybanki szigorítás már borítékolható, de kérdés, hogyan lesznek képesek ezt végrehajtani a jegybankok a nélkül, hogy recesszióba sodornák a világgazdaságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.