2022. május 24., kedd

JÓL MEGDRÁGÍTOTTA A JEGYBANK A HITELKÁRTYÁKAT - ÉRDEMES ALAPOSAN MEGNÉZNI A KÖLTSÉGEKET!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.24.


Közeledik a nyári szezon, amikor a külföldre utazóknak akkor is érdemes hitelkártyát kiváltani, ha egyébként erre nem szánnák el magukat. Az Azénpénzem.hu gyűjtéséből kiderül, ezeknek a plasztikoknak a költsége bankonként jócskán eltér. A kamatemelések miatt pedig sokkal inkább ügyelni kell arra, hogy senki ne csússzon el a fizetéssel.

Több külföldi nyaralását tervező olvasónk is jelezte: bár mindig idegenkedett tőle, a szállásfoglaláshoz és autóbérléshez elengedhetetlen a hitelkártya. Mint arról korábban már többször írtunk, valójában az elfogadó nem tehet különbséget aközött, hogy debit vagy credit kártyáról van szó, sőt nem is képes erre (a hétköznapi szóhasználatban nem egy országban minden bankkártyát credit cardnak neveznek).

Van azonban olyan ok, amiért a hitelkártyák a preferáltak. Korábban több olyan történetről is írtunk, amikor például szobafoglaláskor hatalmas summát fogtak le (ez nem terhelés, hanem „csak” zárolás, vagyis a pénz megvan, csak éppen nem férhet hozzá a számlabirtokos) a kártya mögötti számláról. A zárolás célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása ellen, illetve az esetleg okozott károk megtérítése érdekében. Nem egyszer fordul azonban elő, hogy ezt a „letétet” a fizetés után sem oldják fel. Az ilyen gondok (egyetlen szolgáltató sem szeret hosszasan a reklamációkkal foglalkozni) könnyen kivédhetők, ha a zárolás egy hitelkeretből történik.

A hitelkeretből zárolást nagy eséllyel észre sem veszi a kártyabirtokos. Külön költsége sincs, hiszen nem tényleges hitelfelvételről van szó. Előfordulhat persze így is gond. Hiszen – mint arról szintén értesültünk – a nyaralás költségét a magyar családok nem egyszer a hitelkeretet is beszámítva tervezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.