2022. május 27., péntek

KÉSZÜL AZ ORBÁN-KORMÁNY BOKROS-CSOMAGJA, ELBOCSÁTÁSOKKAL JÖN A 2100 MILLIÁRDOS KIIGAZÍTÁS

NÉPSZAVA
Szerzők: PAPP ZSOLT, BATKA ZOLTÁN
2022.05.27.


A választási osztogatás miatt 2100 milliárdot kell találnia a kabinetnek, a különadók 900 milliárdot hozhatnak. A közszférában elbocsátások jönnek.


Az idén 900 milliárd, jövőre további 915 milliárd forint különadót akar beszedni a kormány a költségvetési kiigazítás keretében – jelentették be a kormányinfón.

Ez csak a kiigazítás 40 százaléka, további évi 1200 milliárd forintot a kiadáscsökkentésből akar kigazdálkodni a kormány. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szavai szerint ez utóbbi részben az állami beruházások jelentős visszafogását jelenti, de a minisztériumok működési kiadásit is lefaragják. Így csak az idén 2100 milliárd forintos költségvetési kiigazítást fog végrehajtani a z Orbán-kormány, amitől azt várja, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya a tavalyi 6,8 százalékról az idén 4,9 százalékra csökken.

A bejelentett kiigazítás a GDP mintegy 3,5 százalékára rúg, azaz hasonló mértékű, mint az 1995-ös intézkedések voltak, a Bokros-csomagtól azonban szerkezetében eltér, nem érinti a közvetlen szociális kiadásokat.

A 2100 milliárdos kiadáscsökkentés részleteiről ugyanakkor még semmit nem árult el a kormány. Azt viszont lehet tudni, hogy létszámleépítés jön a közszférában: Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter „néhány száz” főről beszélt.

A bankoktól és az energiaszektorból évi 300-300 milliárd forint extraprofit adót akarnak beszedni, a biztosítók 50 milliárd, a kiskereskedelem 60 milliárd, a telekommunikációs cégek 40 milliárd, a légitársaságok 30 milliárd, a gyógyszerforgalmazók 20 milliárd forintos extra adóval számolhatnak, és jövő januártól újra bevezetik a reklámadót is, amelytől 15 milliárd forintot remél a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.