2022. május 19., csütörtök

MÁR KÖZEL ÖTÖDÉVEL TÚLÁRAZOTTAK A MAGYAR LAKÁSOK - MEGJELENT AZ ELŐREHOZOTT KERESLET IS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.19.


Az idei első negyedévben is dübörgött az ingatlanpiac, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint így korábban nem látott szintre emelkedett a lakások túlértékeltsége. Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) változásokat tartana szükségesnek a szabályozásban.


A hitelek még drágábbak lesznek, így már idén nagyot esik a hitelfelvételi kedv, a lakásárak esésére azonban csak 2023-ban kell számítani – derült ki a Portfolió Hitelezés konferenciáján. Az MNB frissen kiadott lakáspiaci jelentéséből az tűnik ki, hogy bőven lenne tere a csökkenésnek. Mint ugyanis megállapították, a lakások átlagosan mintegy 18 százalékkal magasabb áron cseréltek gazdát, mint amit a reálgazdasági mutatók indokolnának.

Budapesten a jegybanki jelentés szerint az előző év végén 11,3 százalékkal haladták meg a lakásárak az egy évvel korábbit. Közben a vidéki városokban a jelenlegi lakáspiaci ciklusban a legmagasabb, 25 százalékos éves lakásár-növekedést tapasztaltak. Előzetes ingatlanközvetítői adatok alapján 2022 első negyedévében további rendkívüli mértékű, éves alapon 25,3 százalékos drágulás mérhető országosan, vélhetően az emelkedő infláció és a növekvő kamatkörnyezet miatti előrehozott vásárlásoknak is köszönhetően. Mint az MNB megállapította, országos átlagban így korábban nem látott szintre emelkedett a lakások túlértékeltsége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.