2022. május 25., szerda

MÉG KEVESEBB LESZ AZ AKCIÓ - HÉTVÉGÉN VÁLTOZNAK A SZABÁLYOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.25.


Mint sok háziasszonytól hallhatjuk a panaszt: az utóbbi hónapokban kedvenc élelmiszerboltjukban a korábbinál számban kevesebb, mértékben pedig csekélyebb az akció. Ez az infláció és az árstop következtében van így, a hétvégétől viszont az új fogyasztóvédelmi szabályok miatt látszódhat majd kevesebb akció.


Uniós irányelvek alapján számos fogyasztóvédelmi szabály változik vagy lép be újonnan május 28-ától. Törvényben rögzítik például a kettős minőség (amikor a nyugati országokban ugyanazt a terméket más tartalommal árulják) tilalmát is. (Erről részletesen itt olvashat.) A legfontosabb új szabály azonban alighanem a kamuakciók és vélemények tilalma.

Az új szabályok a termékek fogyasztóknak (a magánszemély vevők) meghirdetett akciós árainak, leértékeléseinek és árkedvezményeinek kereskedelemi kommunikációjára, valamint az akciós árak feltüntetésére vonatkoznak mind a hagyományos, mind az online kereskedelemben. Ezentúl nem elég csak az akciót kiírni, fel kell tüntetni a korábbi árat is. Mégpedig nem is akárhogyan.

A kormányzati tájékoztatás (ezt a 13 oldalas eligazító anyagot itt nézheti meg) szerint a leértékelés napját megelőzően meg kell nézni az előző 30 nap legalacsonyabb árát, ez lehet a korábbi ár. Megállapításánál az akár csak pár óráig alkalmazott árat is figyelembe kell venni. Ha az üzlet az adott termék leértékelését követően pár nap múlva ismét árat emel, majd újra az előző akció szintjére csökkenti az árát, és mindez 30 napon belül történik, úgy ezt a megismételt árcsökkentést már nem hívhatja akciónak, hiszen a megelőző 30 nap legalacsonyabb árához képest – amely az akciós ár – nem történt árcsökkenés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.