2022. május 29., vasárnap

MEGÉRKEZETT A TÉNYELLENŐRZÉS MAGYARORSZÁGRA, S MÁRIS A NÁCIK LEGNAGYOBB ELLENSÉGE LETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.05.28.


A nácizmus és a propaganda elválaszthatatlan egymástól, mert a nácizmus a tömeglélektan erejével a hazugságra épül. A nácizmus mindig valamilyen összeesküvéselméletre alapozódik, és erejét a hazugság ereje adja. Ezért a nácizmus legnagyobb ellenségei a tények, és azok, akik a hazug propaganda állításaival szemben a tényeket megmutatják. Önmagában ez nem mindig segít, mert akiket egy összeesküvéselmélet már megfertőzött, azokat a tények sok esetben nem érdeklik, a tényellenőrzést is beépítik az összeesküvéselméleteikbe. Ahogy a közvéleménykutatással is tették.

A “fact check” a szabad sajtó legerősebb és legfontosabb fegyvere a szélsőjobboldallal szemben. A nácizmus nem véletlenül tartotta legfontosab fegyverének a propagandát (a goebbelsi propaganda elmélete ma is minden propaganda alapja, amit a marketingszakmában is felhasználnak), mert ahol a tényeket és az információkat megosztó szabad sajtót korlátozni tudják és a propaganda döntő befolyást szerez, ott belátható időn belül megdöntik az alkotmányos liberális demokráciákat, és fasiszta, náci rendszereket hoznak létre, nevezzék azt akárhogyan.

Nem véletlen, hogy még az orbáni fasiszta rendszer által létrehozott médiatörvényben is megmaradtak olyan foszlányok a sajtószabadságot biztosító törvényekből, mint az információhoz való jutás szabadsága, ami az alapja a demokráciának, az emberek szabad választásának. Ahol ezt korlátozzák, ott szabad választásról sem lehet beszélni, mert a választók nincsenek birtokában a szabad és felelős választáshoz szükséges információknak, és az azokból levonható következtetéseknek. Nem véletlen, hogy minden fasiszta rendszer, így az Orbán-rendszer is, a sajtószabadságot számolja fel először.

Nyugat-Európában és Amerikában ezért a szélsőjobboldal erősödésével párhuzamosan erősödött a “fact check”, a tényellenőrzés. Amikor Amerikában egy fasiszta lett az elnök, miután Donald Trump nyerte meg a választást, mégpedig nem kis mértékben éppen a hazug populista propagandájának köszönhetően, a tényellenőrzés a szabad sajtó első vonalába került, amely kimutatta, hogy Trump a kormányzása négy évében átlagban kétpercenként hazudott. Ezt tényekkel bizonyították.


Ahhoz képest, hogy Magyarországon már korábban hatalomra került egy fasiszta rendszer, amely az első perctől kezdve Mussolini és Hitler logikája és államfelfogása alapján építette ki a NER-t, a tényellenőrzés nagyon nagy késéssel érkezett meg. Talán ennek köszönhető, hogy Orbán ilyen könnyen és ilyen gyorsan épített fel egy totális hatalommal rendelkező diktatúrát. Az Orbán által tudatosan meghagyott félig szabad és viszonylag független, korlátozott hatókörű és/vagy álellenzéki sajtó rendkívül óvatos volt a NER elmúlt 12 éve alatt. Nem töltötte be a sajtó funkcióját.

Részben azért is, mert féltette és óvta az Orbán által megengedett státuszát, s ezért betartotta az Orbán által tudatosan meghúzott határokat (amivel közvetve szintén a rendszer legitimációját adta, eleve meg sem kérdőjelezve az alkotmányos rend megdöntésével, az államellenes bűncselekménnyel létrehozott rendszer törvényes és legitim voltát). Bosszantó és felháborító volt az is, hogy az Orbán által a demokrácia és a sajtószabadság fügefalevelének meghagyott félig szabad sajtó minden kontroll, tényellenőrzés és cáfolat nélkül tette közzé a rendszer képviselőinek hazugságait.

A “fact check”, a tényellenőrzés, nagyon nagy késéssel, az Orbán-rendszer létrejötte után tíz évvel jelent meg Magyarországon. Az egyetlen ezzel foglalkozó tematikus szerkesztőség a Lakmusz, mely legalább a műfaj magyarországi megjelenését és létjogosultságát demonstrálja, s a körülményekhez képest nem végzi rosszul a dolgát, csak nyilván több pénzre, több emberre, nagyobb bátorságra és határozottabb szókimondásra lenne szükség. Az amerikai tényellenőrök számára nem probléma nagy betűkkel leírni címben, hogy “Trump elnök hazudott”. Az “Orbán hazudott” címre várni kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.