2022. május 10., kedd

PONT UGYANAZT VETTÜK MEG A LIDLBEN MOST, MINT DECEMBERBEN: 20 SZÁZALÉKKAL LETT DRÁGÁBB

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.05.10.


A koronavírus harmadik hulláma utáni gazdasági újraindulás az egész világon felpörgette az inflációt, ezen tovább rontott az orosz–ukrán háború. Sokan úgy érzik, hogy az élelmiszerek ára jóval a hivatalos infláció felett növekszik, teszteltük tehát, hogy a decemberben már kipróbált vásárlói kosarunk mennyit drágult az utóbbi öt hónapban. Az eredmények azt mutatják: néhány kivétellel minden termék jóval többe kerül, a hatósági árazás közel sem menti meg a helyzetet.


Élelmiszer-drágulás, pénzromlás, hó végén már kihagyott nagy bevásárlás – hiába mondja a KSH, hogy 8,5 százalék az infláció, sokan érzik úgy, hogy ennél sokkal durvábban drágul minden. Már az év elején is jöttek hírek arról, hogy bizonyos termékek ára el fog szállni, akkor ez ellen a kormány az árstop bevezetésével próbált küzdeni. Azóta ráadásul kitört a háború az Európa éléskamrájának tartott Ukrajnában, ami csak rátesz egy lapáttal mindezekre.

Az év elején jelentettünk meg egy cikket, amiben összehasonlítottuk, hogy mennyibe kerül ugyanaz a termék egy olasz és egy magyar Lidlben. Akkor az jött ki, hogy a telexes vásárlói kosár 30 százalékkal drágább kint, mint Magyarországon, de a fizetések miatt azért mégis jobban járnak az olaszok. Kíváncsiak voltunk, hogy most, nem egészen öt hónappal később ugyanaz a vásárlói kosár ugyanabban a Lidlben mennyivel lett drágább, ezzel ugyanis jobb képet kapunk a drágulásról, mint a KSH statisztikáiból...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.