2022. május 17., kedd

SAJÁT EGYETEM ÉS FÉKTELEN LUXUS – A MATOLCSY-KÖR IS BESZÁLLT A „MAGÁNTŐKEALAPOS HONFOGLALÁSBA”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.05.17.


Az a jegybanki alapítványi vagyon, amely 2015–2016-ban a kormány szerint „elvesztette közpénz jellegét” mára még tovább privatizálódott – részben a Matolcsy család közvetlen közelében működő magántőkealapokhoz. A Válasz Online gyűjtése szerint ez történt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel, a NER kedvenc éttermeként azonosított Felix épületével, továbbá számos irodaházzal és luxusvillával. Közülük néhányat nemrég váratlanul visszavásárolt a Magyar Nemzeti Bank régiós multicége, a GTC – ám mivel ezek már tisztán magánügyletek voltak, nyilván üzleti titok, hogy a Matolcsy-kör mennyit nyert az „ingatlankeringőkön”.


Lapunk rendre igyekszik feltérképezni a tulajdonosrejtegető-adóoptimalizáló technikákat, és rengeteg ilyen cikkel a hátunk mögött már le merjük szögezni: míg a balos kormányokkal összeépült üzletemberek annak idején jellemzően offshore-oztak, a Nemzeti Együttműködés Rendszere inkább a magántőkealap intézményére építi gazdasági befolyásszerzését. Utóbbi egy nemzetközi térben is ismert „cégforma”, amely normál esetben úgy működik, hogy a befektetési jegyek birtokosai – tehát a végső haszonhúzók – nem szólnak bele a független alapkezelők üzleti döntéseibe. Idehaza viszont inkább az dívik, hogy a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok – akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos –, és azt sem tudhatjuk, pontosan miféle pénzeket „mostak bele” ezekbe a kasszákba. (A magántőkealapba való befizetés egyébként köztehermentes, és addig nem is kell adót fizetni, amíg nem realizál valós hozamot a befektető.)

Arról már nagyjából minden újságolvasó tudhat, hogy a topgazdagok közül Mészáros Lőrinc környékén gombamód szaporodnak a magántőkealapok – és persze a kormányfő veje, Tiborcz István is kezeli, használja ezeket a nyilvánosság számára átláthatatlan „erszényeket”. Eddig viszont kevésbé lehetett nyilvánvaló, hogy Matolcsy György és Ádám nevű fia körül is megrajzolható már egy teljes magántőkealap-hálózat – sok-sok jegybanki kapcsolódással –, amely temérdek vagyontárgyat nyelt el az elmúlt években. Miközben egyébként a Porsche-gyűjteményével, magánrepülős útjaival, luxuséletmódjával, „korunk hőse” attitűdjével a sajtó figyelmét is kiérdemlő Matolcsy Ádámnak papíron csak néhány vagyonkezelő érdekeltsége és egy bútorgyára van, amely például 2020-ban 1,6 milliárdos árbevétel mellett szűk 18 millió forintos adózott eredményt produkált. Tehát önmagában nyilván nem feltétlenül az aranybányák netovábbja. Mielőtt a Matolcsy-klub „magántőkealapos honfoglalásának” részleteit felvillantanánk, kezdjük egy seregszemlével: kik tehát az alábbi ingatlan- és cégügyletek legfőbb közreműködői?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.