2022. május 5., csütörtök

TITOKBAN MÁR VIZSGÁLJA A KORMÁNY A LEVÁLÁST MOSZKVÁRÓL: PAKS I.-HOSSZABBÍTÁS ÉS LNG-TERMINÁLOKAT ELÉRŐ VEZETÉKEK A TERVEKBEN

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.05.05.


Magyarország vezetékkel érhetné el az észak-olasz, lengyel és litván LNG-(cseppfolyósítottföldgáz-)terminálokat, de a kormány több erőmű további élettartam-hosszítását is vizsgálja. Információink szerint ezeket a lehetőségeket is tartalmazzák azok az anyagok, amelyeket a kormány a legnagyobb titokban meg is tárgyalt az orosz energiaforrásokról való leválás ügyében. Úgy tudjuk, a téma fő felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A terveket egyelőre csak „tárgyalta” a kormány, Magyarország kivár, hiszen a párhuzamos infrastruktúrák kiépítése ellátásbiztonsági és nem üzleti szempontból racionális, így nehezebb rá magántőkét bevonni. A szakemberek azt is bevallják: a teljes orosz embargóra középtávon sincs megoldásunk.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


Az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatosan ott lebegett az EU tagállamai előtt a nagy kérdés: le kell-e, le lehet-e válni az orosz energiaforrásokról. Ha elnagyoltan nézzük a képet, úgy tűnhet, Magyarország mindent egy lapra tett fel: kitart az Oroszországgal kapcsolatos energiaszankciók kategorikus vétója mellett. Valahogy úgy gondolkodunk, hogy amennyiben minden orosz kapcsolatnak vége, arra úgysincs megoldásunk, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy vásárolhassunk továbbra is olajat és földgázt Oroszországból.

Ez azonban aligha tartható, és a velünk szóba álló szakemberek a kialakult helyzetről sajnos több elég keserű elemet is felvetnek.

- Az orosz-uniós energetikai kapcsolatok leállítása Oroszországnak egy kellemetlen pénzügyi kérdés csak, de a Nyugat egyes országainak a lakosságot és az ipart veszélyeztető ellátás-biztonsági kihívás.

- Ha a Nyugat szelektíven lép, vagyis olyan lépéseket tesz, ami nekünk kevésbé fáj, de az oroszoknak jobban, biztosan érkezik majd rá olyan válasz, ami nekünk jobban fáj, nekik kevésbé.

- Nem tűnik például reálisnak, hogy egy derogáció után az orosz molekuláknak leginkább kitett Magyarországot vagy Szlovákiát továbbra is zökkenőmentesen ellátja Oroszország, miközben az exportja 80 százalékát korlátozásokkal leállítják. Például nem reális olyan helyzet, hogy Németország, Olaszország, vagy Hollandia már nem vásárol, de két kisebb ország még kapja az anyagot. Vagy az sem, hogy az unió már blokkolja az orosz tengeri termékszállításokat, de Moszkva lelkesen tölti az anyagot a vezetékekbe.

- Végül szomorú, de igaz: egyelőre az EU folyamatosan azzal segíti az orosz költségvetést, hogy energetikai kockázatokat tart az asztalon (szankciók, Északi Áramlat 2 kidobása, német Energiewende), mert a témával magasan tartja az energiaárakat. Ezzel önmagát nehezebb helyzetbe hozza, de minden nyersanyagban gazdag országnak segít, így Oroszországnak is. Moszkva a háború óta több mint 65 milliárd eurót, vagyis még a gyakran emlegetett napi 1 milliárd dollárnál is többet keresett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.