2022. május 12., csütörtök

VISSZAÜTHET AZ UNIÓRA, HA PÉNZÜGYI KOMPENZÁCIÓVAL BÍRNÁK JOBB BELÁTÁSRA ORBÁNT AZ OLAJEMBARGÓ ÜGYÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.12.


Politico: Egyre nagyobb a feszültség az EU-ban, miután Magyarország azt kéri, tegyenek az Orbán-kormánnyal kivételt, amikor az olaj embargóról döntenek. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.


New York Times a korántsem bíztató fejlemények ismeretében úgy értékel: megnőtt a kockázata az elhúzódó háborúnak, miután Orbán nem hajlandó csökönyösségből aláírni az orosz olajembargót. Úgy vélik, ez hónapokig, évekig elhúzódhat. Miközben Biden elnök és Lloyd Austin védelmi minisztere is többször kijelentették, hogy a szankciókkal lehet csak megfékezni a háborút és mindent el kell követni annak érdekében, hogy ezeket alkalmazva az mielőbb véget érjen. Eddig az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes álláspontot képviselt, a szövetségesek minden lépésüket össze tudták hangolni. Most azonban merőben más a helyzet. A tekintélyes amerikai újság először is felidézi ennek kapcsán Orbán áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelmét, amikor beszédében a Putyin-barát Orbán figyelmeztette Brüsszelt, olyan hatalmas győzelmet arattunk, ami a holdról, de Brüsszelből egészen biztosan látható. Szerdán megszakadtak a tárgyalások Orbán miatt.

A kínai angol nyelvű Global China Daily megtudta, hogy Szlovákia is legalább három évvel szeretné meghosszabbítani az olajszállítások felmondását, mert ha már az év végével erre kényszerülne, akkor recesszióba süllyed gazdasága. A csehek 2024 júniusági kérnének felmentést, addig rá tudna kapcsolódni az Alpokon áthaladó vezetékre, amelyben Olaszországból, Ausztriából és Németországból érkezne az olaj.

horvát Total Croatia News Orbánról ír szintén, aki nemcsak Horvátország szemére vetette, hogy Magyarországnak nincs tengere, merthogy elvették tőle, de az olajembargó elfogadásához a horvátoktól vár többszörös garanciát arra, hogy az ország időben biztosítsa a szükséges vezetékeket az újonnan onnan érkező fekete aranyhoz. Orbánnak az elrettentésként szolgáló atombomba hasonlatát szinte mindegyik cikkben megemlítik.

Az Euractiv az Orbán horvátokkal szemben ellenséges kijelentését követő diplomáciai konfliktus kapcsán azt írja, Horvátország elítéli a magyar kormány álláspontját, illetve visszautasít mindennemű területi követelést.

Az orosz Interfax hírügynökség és a Moszkva 24 ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy Magyarország valamilyen kompenzációt vár el az olajembargóért cserébe, illetve feltételt szabott, milyen körülmények között hajlandó belemenni az uniós szankció elfogadásába. Felhívják a figyelmet azonban arra is, hogy a G7-ek május 8-i találkozóján ugyan egyhangú döntés született a hét leggazdagabb ország képviselői között arról, hogy beszüntetik az orosz olaj importját, annak határidejét azonban nem jelölték meg.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.