2022. június 4., szombat

A HOLDRÓL IS LÁTHATÓK A NER-ES ÉPÍTŐIPARI CÉGEK EXTRAPROFITJAI, MÉSZÁROS LŐRINCET ÉS GARANCSI ISTVÁNT MÉGSEM SARCOLJÁK MEG

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2022.06.04.


Lenne hol keresnie a kiugró nyereséget a kormányzatnak a hozzá közel álló cégbirodalomban – derül ki az érintett nagyvállalkozások friss üzleti mérlegeiből.

„Értelmes mértékű összegeket” kíván behajtani a piacról – nemrégiben ezzel tért ki lapunk kérdése elől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, amikor azt firtattuk, hogy a kormány miért nem vetett ki extraprofitadót például az építőiparra, amelynek nagy részét már a Fidesz holdudvarához sorolt vállalkozások uralják.

Noha a jelek szerint Nagy Márton nem látja, az érintett nagy társaságok nemrégiben közzétett üzleti mérlegei azt jelzik: ha lett volna szándék, itt is találtak volna „értelmes méretű összegeket.”

Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Garancsi István érdekeltségei ugyanis jóval az ágazati infláció feletti mértékben növelték az adózás utáni, tiszta nyereségüket.

A Népszava gyűjtése szerint 2021-ben átlagosan, havonta 6 és 13 százalék között drágult az építőipar, ugyanakkor a NER-közelbe sorolt cégeknél ennél jóval nagyobb mértékben ugrott meg a profit. Meghatározó szereplőnek számítanak például a Mészáros-birodalom építő cégei, az R-Kord, a Fejér-B.Á.L., a ZÁÉV Zrt., illetve Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségei.

Míg a Fejér-B.Á.L. 9,5 százalékos profitnövekedése még úgy-ahogy megfelel a piaci átlagnak, a vasútépítő R-Kord nettó, adózott profitja 36-, a ZÁÉV Zrt-é pedig 54 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. De ugyanígy ugrott meg a profit Garancsi István Market Zrt.-jénél 17,4 milliárdról 36,5 milliárdra.

Beszédes adat az is, amilyen nagy mértékben javult a NER-cégeknél az árbevételhez viszonyított profit aránya. Ez azt mutatja meg, hogy adott árbevételből mekkora nyereséget termelt a cég. Ez jelentheti azt, hogy ezek a vállalkozások 2021-ben varázsütésre ennyivel jobban gazdálkodtak, de azt is: a túlnyomó részt közbeszerzésekből élő cégek ennyivel árazták túl az államnak tett szolgáltatásaikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.