2022. június 3., péntek

A MOSTANI CSALÁDPOLITIKA VÁLASZTÓVONALAT HÚZ AZ "ÉRDEMESEK" ÉS "ÉRDEMTELENEK" KÖZÉ

TELEX
Szerzők: Patakfalvi Dóra, Sajti-Balogh Mariann, Liptai Lívia
2022.06.03.


„Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak”, fogalmazta meg népesedéspolitikai kiindulópontját négy éve a kormányfő. De vajon milyen hatásuk van az erre GDP-arányosan világszinten is sokat fordító magyar állam gyerekvállalási ösztönzőinek, és kiket tart támogatásra érdemeseknek?


Gall-Horváth Ramóna és férje négy évig eredménytelenül próbálkozott a családalapítással. A nő háromszor is teherbe esett, de két magzattal a hatodik hét környékén, a harmadikkal az első szívhangok után elvetélt. Az orvosok nem találták a vetélések okát, így 2020 elején időpontot kért kivizsgálásra a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központjába. Fél év várakozás után fogadták Ramónát és férjét, elvégezték a rutineljárásokat, és megállapították: teljesen egészségesek.

Eközben egy távoli, nem vér szerinti rokon elmondta nekik, hogy várandós, de nem akarja megtartani a gyereket, ott fogja hagyni a kórházban. Ramóna igyekezett minden segítséget megadni az édesanyának, férjével közösen is felajánlották a támogatásukat, de a kismama hajthatatlan volt. A házaspár döntött: örökbe fogadják a kisbabát. Ezzel egy időben, hosszú hónapok után Ramóna végre időpontot kapott a Meddőségi Centrum laparoszkópos műtét keretében elvégezhető, petevezeték-átjárhatósági vizsgálatára, de nem ment el, mert ekkorra – majdnem öt sikertelen év után – már belefáradtak az egészbe, inkább maradtak az örökbefogadásnál.

Mivel rokonsági kapcsolatban álltak a kismamával, ez lényegesen mérsékelte az egyébként évekig tartó várakozási időt. Amíg a baba születésére vártak, pszichológiai vizsgálaton vettek részt, és készültek a szülői szerepre. Ramóna közben nem is figyelt a saját teste jelzéseire, ezért egyik nap óriási meglepetés érte: pozitív lett a terhességi tesztje. Férjével nem sokáig gondolkodtak, és úgy döntöttek: vállalják mindkét kisbabát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.