2022. június 1., szerda

BEROBBANT PUTYIN BRUTÁLIS HADI GÉPEZETE – 5 OK, AMIÉRT LENDÜLETBE JÖTT AZ OROSZ OFFENZÍVA

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.06.01.


Az Ukrajna ellen indult orosz támadás első hetei során vitathatatlanul súlyos logisztikai, morálbeli és stratégiai nehézségekkel küzdött az orosz haderő, melynek végeredménye az volt, hogy a Kijev és Harkiv elleni offenzívát is lényegében visszaverték az ukránok. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy az orosz haderő összeszedte magát és komoly támadásba lendültek a Donyec-medencében – Luhanszk megyét szinte teljesen bekebelezték már, Donyec megye ukrán kézen lévő településeit pedig folyamatosan kerítik be északi, keleti és déli irányból. A kelet-ukrajnai orosz offenzíva eddigi sikerei számos tényezővel magyarázhatók és bár közel sem lejátszott meccs még a térségért folytatott csata, vitathatatlanul nehéz helyzetben vannak az ukránok.

A négy fő offenzív stratégiai műveletből kettő lényegében sikertelenül zárult. Az oroszok teljesen elhagyták Kijev térségét és Ukrajna északi részét, majd pár héttel ezután szinte teljesen kivonultak Harkiv térségéből is, megtartván csupán azokat a településeket, melyeket a Donbasz bekerítéséhez tudnak használni, illetve hagytak egy kis pufferzónát a határ északi, északkeleti részén. Bár délen alapvetően eleinte jól haladt a támadás, Herszon gyors bevétele után Mikolaivnál megtorpant az offenzíva, Mariupolnál pedig 82-86 napig sikerült feltartóztatni az oroszokat.

Bár az orosz haderő nem tudta egy villámháborús sokkal pár nap alatt maga alá gyűrni egész Ukrajnát, a kezdeti nehézségek után az elmúlt 2-3 hét során felpörgött az offenzíva. Az orosz haderő (a szakadár milíciákkal együttműködve) Luhanszk megyét pár hét alatt szinte teljesen elfoglalta. Az ukrán fegyveres erők már csak Szeverodonyeck városát tartják a térségben, ha ez elesik, lényegében az összes nagyobb települést megszerezték az oroszok a megyében.

Donyec-megyében jóval kisebb koncentrációban zajlik támadás, elsősorban a tüzérség dolgozik azokban a városokban, melyet a térség elfoglalásáért indított várható szárazföldi offenzíva során az orosz fegyveres erők meg akarnak majd hódítani. Bahmut vélhetően fontos stratégiai cél lesz, melyet Popaszna és Horlivka felől vesznek majd tűz alá az oroszok, ha pedig elesik Szeverodonyeck, az orosz csapatok – Izjum felől is kerülve – Szlovjanszk és Kramatorszk városát veszik majd célba...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.