2022. június 14., kedd

ÉPPEN AKKOR ÉRKEZETT MEG MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB ADÓJA, AMIKOR INKÁBB ELISMERÉST VÁRTUNK VOLNA EL (INTERJÚ)

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.06.14.


Frusztráltan vették tudomásul a magyar bankok a kormánytól kapott 250+50 milliárd forintos új adóterhüket, amely szerintük ellehetetleníti a piac további fejlődését. Mégsem merülnek önsajnálatba: kétféle, jelentős banki áldozatvállalást tartalmazó javaslattal is megkereste a Magyar Bankszövetség a kormányt a kamatstop jövőjét illetően. Jelasity Radovánt, a szervezet elnökét az Erste Bank elnök-vezérigazgatói minőségében is kérdeztük: a bank célja az, hogy az OTP és a Bankholding után mielőbb a piac harmadik legnagyobb szereplője legyen. Interjú.


Portfolio: Minden idők legnagyobb, 250+50 milliárdos különadóterhét kapta a nyakába a magyar bankszektor. A Magyar Bankszövetség elnökeként nem érzi úgy ilyenkor, hogy vajmi keveset ér a banki érdekvédelemben végzett munkája?


Jelasity Radován: Rendkívül frusztráló az új adóteher. Egyrészt intő jel, hiszen felveti azt a kérdést, mindenki pontosan érti-e, mekkora érték Magyarország számára, hogy egy stabil és likvid bankszektorral rendelkezik. Az adózási kérdéseken túl számos fontos feladata van a bankszövetségnek: mindennapi munkánkban azzal foglalkozunk, hogyan tudnak a bankok stabil gazdasági környezetet teremteni, segíteni az ügyfeleket, és biztos helyen tartani a megtakarítók pénzét. Másrészt éppen akkor érkezett az új adóteher, amikor inkább elismerést vártunk volna el azért, hogy két éven keresztül Európa leghosszabb és legnagyvonalúbb moratóriumát tartottuk fenn, és a kamatstop keretében átmenetileg átvállaltuk az adósok megnövekedett adósságszolgálati terhét.

"Mindezek tetejébe még azt is rendszeresen megkapjuk kritikaként, hogy mennyire „hatékonytalanok” vagyunk, miközben a fintech cégek ugyanezen a pályán marginális szabályozási és adóteherrel játszanak."

Nehéz dolgunk van, de semmiképp sem érzem értelmetlennek a munkánkat. Az extraprofit kifejezést annál is inkább méltánytalannak gondolom, hogy az OTP, az Erste, a Raiffeisen árfolyama, vagy éppen a forint árfolyama sem itt tartana, ha az aktuális gazdasági körülmények – így a közeli háború hatásai – nem jelentenének fokozott nehézségeket minden piaci, társadalmi szereplő számára. A bankszektor 40-50 ezer alkalmazottja nem extraprofitot, hanem évtizedes távon kicsivel infláció feletti nyereséget termel a napi munkájával. Ráadásul a digitális robbanás időszakát éljük. Ha egy bank versenyben akar maradni, akkor a megtermelt profit meghatározó részét a fejlesztésekbe, innovációba kell visszaforgatnia – ahogy ezt teszi is a szektor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.