2022. június 14., kedd

PALÓCZ ÉVA: HIÁBA DOBOG MAGYAR SZÍV A KEBELÉBEN, A MAGYAR TERMELŐ IS ÁRAT EMEL

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.13.


A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezetője a napokban érkezet vissza Amerikából, ahol szintén felhangolt a politikai élet, nem kis mértékben Trump tevékenysége miatt. Az infláció ott is feltörőben, de egészen más tematikával, mint Magyarországon.

„Tíz százalék feletti inflációnál beindulhat egy öngerjesztő folyamat. Minden termelő és kereskedő látja, hogy itt is, ott is emelkednek az árak, amint a beszállítóinál úgyszintén, ezért ő maga is rátesz egy kicsit az addig megszokott árakra. Kialakul egy általános inflációs pszichózis.”

Az egyelőre nem ismert, hogy a beruházásokból mit, melyeket tervezik visszatartani, sőt. „Az pedig elhangzott valamelyik miniszter szájából, hogy a repteret idén mindenképpen megveszik ezer milliárd forintért. Miből?”

Szakmai véleménye szerint az elkövetkező hónapokban tovább emelkednek az árak, amit valóban befolyásol némileg a szomszédos háború „főként az élelmiszer és energiaárak terén. A gabonaexport kiesése a világban felhajtja az árakat, amiért a magyar termelő ugyanúgy magasabb árat akar kérni, hiába dobog magyar szív a kebelében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.