2022. június 4., szombat

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 99. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.03.


Intenzívebbé válhatnak az orosz rakéta- és légitámadások. Medvegyev keményen fenyegeti Kijevet, miközben egyes orosz egységek óriási veszteségeket szenvedhettek el. Elindult a kiterjedt partizán hadviselés jogi hátterének megteremtése – az ukrán kormány támogatásával. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 99. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ukrán tájékoztatás szerint egyes orosz magasabb egységek óriási veszteségeket szenvedhettek el.

- Intenzívebbé válhatnak az orosz rakéta- és légitámadások.

- Elindult a kiterjedt partizán hadviselés jogi hátterének megteremtése – ezt az ukrán kormány teljes mellszélességgel támogatja.

- A Donbaszban változatlan a helyzet.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők a Szlavjanszk irányában található ukrán állásokat támadják Izjum és Liman irányából (az Izjum felőli támadást Bohorodicsne–Dolina [Богородичне–Долина] térségében megállították). Szjevjerodoneckben és a város délkeleti agglomerációjában (Metyolkinében [Метьолкіне]) harcok folynak: a védők arról tájékoztattak, hogy az ellentámadás során foglyokat ejtettek. A Luhanszk megyébe, illetve a Donyeck megye határa mentén telepített ukrán csapatösszevonást újabb alkalommal kísérelték meg teljesen körülzárni – két oldalról (mind a Donyec folyó melletti Bilohorivka [Білогорівка], mind Mikolajivka–Vrubivka [Миколаївка–Врубівка] felől újra) támadva. Az ellenség szintén nem adja fel a Liszicsanszk–Bahmut országút ellenőrzés alá vonását a Donyeck megyében található Beresztove–Bilohorivka [Берестове–Білогорівка; ford. megj.: ez egy ugyanolyan nevű, de másik település a fent említetthez képest!] térségében. Az ukrán állások áttörését szintén megkísérelhették Donyecktől nyugatra, Krasznohorivkánál [Красногорівка], Zaporizzsja megye északkeleti részében, Poltavkánál [Полтавка], illetve Herszon és Dnyipropetrovszk megyék közös határa mentén, Krivij Rih irányában. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonalon, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásaiban folytatja a védők állásai és azok háta elleni támadásokat. Harkivot és Mikolajivot továbbra is tüzérséggel lövik és bombázzák. A védők a Kijev megyében található Obuhiv [Обухів] térségében manőverező robotrepülőgépet lőhettek le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.