2022. június 16., csütörtök

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 111. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.15.


Az ukránok még tartják magukat a Donbaszban, de a védelmi tárca információi a hadianyag-tartalékok kimerülésére utalnak. Amerikából alig érkezett nehézfegyverzet a védőknek. Lépések történtek az ukrán gabona exportjának felgyorsítására. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 111. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ukrajna nyugati megyéit is érték rakétatámadások.

- A Donbaszban az ukránok még mindig tartják magukat.

- Összesített jelentés érkezett a Kijevnek átadott fegyverszállítmányokról. Az ukrán vezetés a nyugati szállítmányok felgyorsítását és mennyiségi növelését kéri.

- Lépések történtek az ukrán gabona exportjának felgyorsítása érdekében – a középhosszú távú probléma az Ukrajnában lévő tárolókapacitás nagysága.

Részletes helyzetkép:

Luhanszk megyében az orosz erők folytatják a támadásokat a védők állásai ellen az ukrán ellenőrzés alatt fekvő településeken: a Szjevjerodoneckben lévő „Azot” üzemben, a Liszicsanszktól délre található Toskivkában [Тошківка], Zolotében [Золоте] és Vrubivkában [Врубівка]), illetve Szlavjanszktól északra, a Harkivból a Donbaszba tartó M03-as autópálya nyugati oldalán, Krasznopilljánál [Краснопілля]. Bahmuttól északra és délkeletre, a Bahmut–Liszicsanszk országúton fekvő Beresztove [Берестове] és Novoluhanszke [Новолуганське] településeken, illetve a Donyeck, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyék határterületén Novopalivka [Новопавлівка] irányában található Sevcsenko [Шевченко] ellen végrehajtott támadásokat az ukránok visszaverték. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonalon támadja az ukrán állásokat és azok hátát – a harctérségeken kívül elsősorban Harkiv és Mikolajiv térségében, illetve a Krivij Rihtől délre fekvő területen (Mikolajiv környékén ukrán ellentámadással találkoznak). A Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásait szintén lövik [tüzérséggel]. Rakétatámadásokra kerülhetett sor a Hmelnickij, a Lemberg és a Ternopil megyében (a lembergi területen Zolocsiv [Золочів] közelében). A védők a rakéták egy részének lelövéséről tájékoztattak. Az ukrán hadsereg Légierejének Parancsnoksága felhívja a figyelmet arra, hogy hiányzik az a rakétavédelmi rendszer, mely hatékonyan tudná megállítani az orosz támadásokat..
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.