2022. június 16., csütörtök

MILLIÓS UKRÁN MENEKÜLTTÖMEGRE HIVATKOZIK A KORMÁNY, VÉDELMET CSAK TÖREDÉKÜK KÉR A MAGYAR HATÓSÁGOKTÓL

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2022.06.15.


A kormány szerint már meghaladta a 1,3 milliót az Ukrajnából – akár Románián keresztül – Magyarországra érkezett menekültek száma. A hazai hatósághoz ehhez képest – a június 9-i hivatalos közlések alapján – 24 615 ukrán állampolgár fordult menedékes (ideiglenes) védelemért, ebből 17 076-ot már el is fogadtak. A Magyar Helsinki Bizottság érdeklődésünkre közölte, uniós országokban eddig több mint 3,2 millió ukrán regisztrált ideiglenes védelemért, szóval a magyar részvétel a menekültek érdekében tett uniós erőfeszítésben nem éri el az 1 százalékot sem. Úgy értékeltek, hogy ukrán menekülő (ebbe beleértik az ukrán-magyar kettős állampolgárokat is) 100 ezernél nemigen lehet több az országban, és 50 ezernél aligha vannak kevesebben. Pontosabb adatok majd az őszi népszámlálás után lesznek.

A háború kirobbanása óta meghaladta a 700 ezret az Ukrajnából közvetlenül Magyarországra érkezett menekültek száma a kormányzati statisztikák szerint, arra vonatkozóan viszont egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos adatok, hogy közülük mennyien maradtak itt. Ugyan a rendőrségi tájékoztatók szerint továbbra is naponta több mint tízezren lépik át a határokat Ukrajna felől, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a menekültek közül rengetegen szinte azonnal továbbállnak nyugat-európai országokba, hogy ott kezdjenek új életet, de az idő előre haladtával egyre többen inkább visszatérnek a hazájukba.

Hogy mi a valóság a Magyarországon maradt ukrán menekültek számával kapcsolatban, arra az őszi népszámlálás adatait követően lehet majd következtetni. Bár a Magyarországon tartózkodás jogcímére a népszámlálási kérdőív nem kérdez rá, a magyar állampolgárok mellett a hazánkban élő külföldieket is megszámlálja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.