2022. június 12., vasárnap

HARCOS SARCOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2022.06.10.


Újabb ágazati sarcokkal igyekszik betömni a kormány az állami költségvetésen jórészt maga teremtette hatalmas lyukat. Van hová visszanyúlnia, hiszen ezt a fegyvert már 2010-ben is bevetette az akkori adósságválság kezelésére. Az extraprofitadónak keresztelt mostani elvonás, hasonlóan a korábbi ágazati különadóhoz, nem csupán az államháztartás rendbetételét szolgálja, hanem az orbáni klientúra piaci térnyerését is megkönnyíti. Az új adó a kormány népszerűségét is növeli, mivel a bevétel zömét, a hivatalos indoklás szerint legalábbis, a családok védelmére, „rezsicsökkentésre” fordítják.

A sorsunk jobbításáért harcoló régi-új kormány ismét megtalálta azokat a célcsoportokat, amelyektől a választók egyetértésével vonhat el jelentős pénzösszegeket. A bankokra és biztosítókra, a kiskereskedelmi láncokra, a távközlési és az energetikai cégekre, a nagy gyógyszerforgalmazókra és a légitársaságokra kivetett „extraprofitadóból” az idén 800 milliárd forint körüli többletbevételt vár a kormány. Jövőre is hasonló összegre számítanak, akkor viszont már a reklámadót is újraélesztik, ami további 15 milliárdot hozhat.

Tekintsünk most el az új adó kivetésének különleges módjától: attól, hogy a „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva az Alaptörvényben kitágított különleges jogrend alapján hatalmazta fel önmagát a kormány arra, hogy rendeleti úton teremtse elő a kívánt bevételt. A szóbeli beharangozás után másfél héttel, pünkösd vasárnapja előestéjén jelentek meg a részletek a Magyar Közlönyben „A Kormány 197/2022 (VI. 4.) Korm.rendelete az extraprofit adókról” (sic!) címmel...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.