2022. június 8., szerda

„KOMOLY TRAUMAKÉNT ÉLIK MEG, AKÁR MUTATJÁK, AKÁR NEM” – MIT GONDOLNAK A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ OROSZOK A HÁBORÚRÓL?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2022.06.08.


Sok ezer orosz él Magyarországon. A régebben érkezők inkább Putyin-pártiak, mint azok, akik azóta jöttek, amikor az orosz kormány leverte a százezres tüntetéseket. De beszéltünk olyan tíz éve itt élővel is, aki szerint az USA agressziója miatt volt kénytelen Oroszország megtámadni Ukrajnát.

„Jól tették” – mondja Irina, amikor arról kérdezem, mit szóltak a magyarországi orosz migránsok ahhoz, hogy Európában betiltották a Russia Today orosz propagandatévét.

De nem biztos, hogy így gondolja ezt a félig orosz Klára édesanyja, akiről lánya mesél. Szerinte az idősebb itteni oroszok, akik a mostanihoz hasonló rezsimben nőttek fel, Putyin-pártiak. „Nagyon félnek minden változástól, minden újtól. Hiába volt a régi rossz, mégis az a jó.”

Szemükben Putyin megmentette Oroszországot a kilencvenes évek zavaros jelcini időszaka után. „Egyáltalán nem nyugatos gondolkodásúak. A Nyugat borzasztó fertő a szemükben, amit gonosznak látnak, például a melegjogok miatt. Nincs bennük szabadságigény, hogy valamin változtatni kellene.” Pedig Klára édesanyja 35 éve Magyarországon él. És persze orbánista.

Irina szerint is azok nézték az RT-t, akik régebben itt laknak, ők fogékonyabbak a putyini ideológiára. Ő három és fél éve érkezett gyermekével. „Perspektívát látok itt neki arra, hogy európai nevelést kapjon. Sokan ezért, a gyerekük jövője miatt jöttek el.” És Putyin miatt, teszi hozzá. Irina most menekülteknek segítő önkéntes.

De ők moszkvaiak, ami nem olyan, mint az ország, mondja minden megkérdezettünk. A tíz évvel ezelőtti, keményen levert százezres moszkvai tüntetések után sok képzettebb, nyugatias gondolkodású, fiatalabb ember jött el. „A nagyvárosiak integrálódnának Európába, de vidéken el vannak vágva a külvilágtól, csak a propaganda megy, nincs 150 csatorna.” Egy barátnőjéről mesél, akinek szülei 170 kilométerre élnek Moszkvától. Három napot töltött náluk, ahol egész nap megy a tévé. Ezután szinte ő is meg volt győződve róla, hogy Putyin a világ megmentője.

Szergej – Klárához hasonlóan – itt született és nőtt fel, neki is orosz az anyja. Elevenen tartja orosz kapcsolatait, rendszeresen posztol is oroszul.

Szerinte is a középkorosztály és az idősebbek kapcsolódnak szorosabban az anyaországhoz. „Nagyobb az igényük is az orosz tévéműsorra: nem nyelvi okokból, hanem a hazaszeretet miatt.”

Az orosz adókon töményen kapták a propagandát, ami erősen befolyásolta a gondolkodásukat. „Ők is áldozatai a hazugságáradatnak, ennek köszönhető a Putyin melletti szimpátiájuk.”...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.