2022. június 22., szerda

LERÁNTOTTÁK A LEPLET A MAGYAR ÉS A ROMÁN KERESETEKRŐL - NÁLUNK A LEGNAGYOBB NYERTES A KÖLTSÉGVETÉS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.06.22.


Romániában – mutatta ki a GKI – a magyarnál sokkal ütemesebben nőttek a keresetek. Közben a költségek (tehát a munkaerő tényleges ára) nagyjából ugyanolyan mértékben emelkedtek. Szomszédunkkal összevetve tehát a kutatók szerint itt a fő nyertes nem a munkavállalók széles köre, hanem a magyar költségvetés volt.


Hónapról hónapra teszi közzé a KSH az egyre elképesztőbb összegre rúgó átlagkereseti számokat. Az idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete már meghaladta az 511 ezer forintot. Nem véletlenül háborognak mindig sokan az újabb és újabb fantasztikus számokon. Az egyik gond, hogy a KSH csak az 5 főnél többet foglalkoztatók adatait vizsgálja, így az aktív dolgozók nagyjából negyede nem is szerepel a számvetésben.

A magyar számokkal – derül ki a GKI friss elemzéséből – más szempontból is baj lehet. A kutatók megvizsgálták, miként alakultak a hazai és a romániai bérek. Mint megállapították: az elmúlt évek gyors keresetemelkedésének köszönhetően Magyarországon a bruttó és a nettó keresetek 2010-hez képest 2021-re egyaránt 2,2-szeresükre nőttek nominálisan, ami éves átlagban 7,3 százalékos bővülés. Nem mindegy viszont – jegyezték meg a kutatók –, hogyan tudják kigazdálkodni a növekvő terheket itthon és a kelet-európai „kistigris” Romániában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.