2022. június 1., szerda

MÉSZÁROS LŐRINCNEK 7 MILLIÁRDOT TERMELT A ZÁÉV, 29 MUNKÁSÁNAK 137 MILLIÓT FIZETETT TAVALY

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.31.


Rekordévet zárt a nemrégiben átadott Néprajzi Múzeum építésében is kulcsszerepet játszó ZÁÉV Zrt. A társaság 80 milliárdot meghaladó árbevétel mellett 12,25 milliárd forintos adózott nyereséget ért el.

Ez azt jelenti, hogy a cég forgalmának több mint 15 százaléka maradt meg profitként, ami még a kormányközeli cégek esetében is kiemelkedő. Nemzetközi szinten ez a mutató a korábbi években jellemzően 5 százalék alatt maradt, és itthon a NER-uralta építőiparban is 5-10 százalék között mozgott. A szektor legnagyobb magyar vállalatai közül tartósan ilyen magas eredményességre leginkább a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek voltak képesek.

A ZÁÉV is újabb lendületet kapott, amikor 2019 elején feltűnt a környékén a felcsúti milliárdos. A társaság azóta önállóan több mint 155 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, konzorciumban – ahogy a Néprajzi Múzeumot is építette – pedig további 315 milliárdot. Ezek pedig minden bizonnyal komoly szerepet játszottak az idei kiugró üzleti eredményekben is.

A tulajdonosok a nyereséget egyébként szinte teljes egészében kivették a cégből (a bő 12 milliárdból kevesebb mint 5 milliót hagytak a vállalatban). Az osztalékból pedig nagyjából 7 milliárd juthatott Mészáros Lőrinc családi holdingjának, a Talentis Group Zrt.-nek*...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.