2022. június 10., péntek

NAHALKA ISTVÁN: AZ OKTATÁS A HÁTÁN VISZI AZ ORSZÁGOT, A FIDESZ RÁKÉNYSZERÜL A VÁLTOZTATÁSRA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.06.10.


A pedagógusoknak ki kell harcolniuk a saját szabadságukat, ami egyáltalán nem lehetetlen még ilyen viszonyok között sem – mondta lapunknak Nahalka István. Az oktatáskutató hozzátette, abban persze nem hisz, hogy a Fidesz hirtelen „fel fog világosulni”, és megengedi a pedagógusoknak, hogy azt tegyék, amit tenniük kellene: szabadságot vigyenek az osztálytermekbe. Ám a pedagógia fejlődése által ez kikényszeríthető. A szakemberrel „Csizma az asztalon, avagy a magyarországi országgyűlési választásokról” címmel írt tanulmánya apropóján beszélgettünk.


Ön a tanulmányában a magyarországi országgyűlési választásokról írt pedagógiai szemszögből. Ön szerint a Fidesz negyedszeri kétharmados győzelmének oka az, hogy 2010-ben a nálunk többségben levő autoriter társadalmi viszonyokban hívők egymásra találtak a Fidesszel, és azóta ez a „szövetség” csak erősödik. Az tudható, hogy nálunk miért vannak többségben az autoriter viszonyokat elfogadók?

– Ennek történelmi okai vannak. Itt vagyunk Kelet-Közép-Európában, amelynek sajátos történelme van. Szerintem egyébként a környező országokban is hasonló a helyzet. Tulajdonképpen sokkal többet éltünk diktatúrában, vagy diktatúra-szerű társadalmi formációban, mint demokráciában. Ezt tekintem én alapvető oknak. Ehhez szocializálódtunk, ez az, amit, mint „túlélési technikát” átadnak a családok a gyerekeiknek. Ezzel az attitűddel hatnak a gyerekeik elképzeléseire. És nem tudunk kilépni ebből, mert – azt gondolom – ahhoz nem volt elég tapasztalatunk a demokráciáról és nem volt elég kihívás az embereknek a demokrácia felépítésére. Történészek nyilván sokkal precízebben tudják megmagyarázni, ha egyetértenek vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.