2022. június 15., szerda

ORBÁN VIKTOR „TÉVED”: NEM A HÁBORÚ MIATT BRUTÁLIS AZ INFLÁCIÓ. HANEM EZÉRT…

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.06.15.


„Ha véget ér a háború, nem lesz infláció” – mondja a magyar miniszterelnök, noha az energia- és inflációs válság már a háború előtt javában zajlott. Ami a kulcsfontosságú kőolaj árát illeti, bár a háború kétségkívül drágítja, az már tavaly óta magas volt. Miért? Mert arra akarjuk rávenni a termelőit, hogy fektessenek többet a kitermelésébe, miközben azt mondjuk nekik, hogy a bolygó megmentése érdekében rövidesen fel kell hagyniuk azzal. Ez a közgazdasági abszurd kódolja a drágulást – a COVID és a háború csupán azt érte el, hogy ez gyorsabban vált nyilvánvalóvá. Háttér.


Orbán Viktor az elmúlt napokban több kísérletet is tett rá, hogy a tomboló inflációs válság okait egyetlen (külső) tényezőre, Oroszország Ukrajna elleni agressziójára – vagy ahogy ő nevezi: „a háborúra” – szűkítse le. „Ez egy háborús infláció. Tehát ez egy másfajta probléma, mint amikor békeidőben köszönt be vagy tör rá egy gazdaságra az infláció” – magyarázta pénteki rádióbeszédében a kormányfő. „Béke kell, mert ha véget ér a háború, nem lesz infláció” – foglalta össze aztán egy Facebook-posztban.

Senki sem vitatja, hogy az orosz invázió nagyban hozzájárul az árszínvonal meredek emelkedéséhez (különösen az energia- és az élelmiszerpiacon), mégis rövid emlékezetre vall – vagy a célközönség rövid emlékezetére bazíroz – a háború szerepének kizárólagossá tétele. Hiszen már a tavalyi év második felének nagy részében az idei év első hónapjaiban is arról szólt a közbeszéd, hogy mi mindenből van hiány, és hogy mi mindennek megy fel az ára – jóval azelőtt, hogy február végén megindultak Putyin csapatai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.