2022. június 8., szerda

TRIANON: A HATÁRON TÚLI MAGYAROKNAK MA MÁR ELŐNY, HOGY NEM MAGYARORSZÁGHOZ TARTOZNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.06.07.


Igaza van Niedermüller Péternek, aki egy érdekes és valós helyzetre hívta fel a figyelmet: a Trianon miatt határon kívülre került magyaroknak ma már előny, hogy nem Magyarországon, hanem a szomszédos országokban élnek. Ma már nemcsak Burgenlandban jobb magyarnak lenni, hanem Romániában és Szlovákiában is. Szerbiában csak azért nem, mert ott is egy orbánista félfasiszta rezsim működik. De Romániában és Szlovákiában egy szabadabb, civilizáltabb, demokratikusabb országban élhetnek a határon túli magyarok, mint Magyarországon.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a Trianonhoz vezető jobboldali magyar szupremácia, fensőbbrendűség mindig lenézte a szomszédos országokat, elmaradottnak, fejletlenebbnek és sokkal kulturálatlanabbnak szerette láttatni. Most ugyanennek a magyar úri “keresztény” jobboldaliságnak köszönhetően, amely Trianont is okozta, Magyarország a szomszédos országokhoz képest lesüllyedt, Szlovákiához és Romániához képest visszafejlődött és elmaradottabb, rosszabb állapotban levő ország, amely ideológiailag a középkorba süllyedt vissza, a jogállamisága elveszett.

A szlovákok és a románok demokratikus fejlődése felgyorsult az uniós csatlakozást követően, a világszemlélet változott, nyitott és demokratikus országok lettek, amelyekben a jogállamiság olyan mértékű fejlődésen ment át, mint amilyen mértékben Magyarországon visszafejlődött. Megfordult a kocka, a magyarok által lenézett és lekicsinyelt szomszédos országokban jobb az élet, ezért az ott élő magyarok is egy fejlettebb, demokratikusabb és szabadabb országban élhetnek, mint azok, akik Magyarországon élnek.

Niedermüller Péternek igaza van, hogy míg a környező országokban megmaradt „a szabadság, a nyílt társadalom, az Európához való tartozás, a jobb élet, a jövő reménye”, addig itt „Orbán, a hazugságokra épülő politika, az olcsó ostoba nacionalista demagógia, a mindent eluraló korrupció megmaradt nekünk”. Egy szabad és nyílt társadalomban, egy európai országban sokkal jobb élni, mint egy korrupt, vezérelvű fasiszta diktatúrában, amelynek mintája a tömeggyilkos és népirtó, keresztényfasiszta illiberális Oroszország és a kommunista Kína.

A határon túli magyarok egy jelentős része korábban is csak arra használta Magyarországot (és a nagy hazafiságot), hogy Nyugatra dobbantson. Magyarországon leginkább csak azok maradtak (tisztelet a kivételnek), akik abból akartak megélni, hogy ők “határon túli magyarok”, amit az Orbán-rendszer preferál, és hatékonyan illeszt a nacionalista-fasiszta ideológiájába. De a szomszédos országokban élő “határon túli magyarok” profitáltak országaik uniós tagságából, Magyarország viszont lemaradt, mert szembefordult mindazzal, amit a Nyugat, a demokrácia és a szabadság jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.