2022. július 25., hétfő

A MAGYAROK TÖBB MINT FELE SZERINT A MEGVESZTEGETÉS ÉS A HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS LEGINKÁBB A PÁRTOKRA ÉS A POLITIKUSOKRA JELLEMZŐ

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.07.25.


Az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést – olvasható ki egy Eurobarométer-kutatásból.


A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós polgárok közül ennél csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) lehangolóbb a véleménye hazája közállapotairól, míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan. Amikor honfitársainktól megkérdezték, hogy az elmúlt három évben nőtt-e vagy csökkent a korrupció az országban, 61 százalékuk azt válaszolta, hogy nőtt, és csak hét százalékuk azt, hogy csökkent. Ez az EU átlagában 41, illetve 9 százalék volt. Mindez abból a közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet az Európai Bizottság megrendelésére idén márciusban és áprilisban végeztek az Unió 27 tagállamában, valamivel több mint 26 ezer ember megkérdezésével.

Magyarországon és az EU országaiban a lakosságnak valamivel több mint a fele úgy véli, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző, de rögtön utánuk következnek a köztisztviselők, akik építési engedélyeket adnak ki. Ez átlagosan 5 százalékpontos emelkedés a három évvel ezelőtt publikált Eurobarométer adataihoz képest. Figyelemre méltó azonban, hogy az uniós átlagtól eltérően (29 százalék) kiugróan sok magyar (46 százalék) tartja az egészségügyet is a korrupció melegágyának.

Az Eurobarométer külön fejezetben taglalja az ebben az ágazatban tapasztalható korrupciót. Megállapítja: az elmúlt egy évben 20 európaiból kevesebb mint egynek kellett az orvosi ellátásért fizetnie, illetve ajándékot vagy adományt adnia a hivatalos díjakon felül. Románia és Görögország az a két tagállam, ahol legalább kétszer ekkora a kenőpénzt fizetők aránya, míg Magyarország az uniós átlagon áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.