2022. július 11., hétfő

A REZSICSÖKKENTÉS MIATT NEM TUDNAK SEHOL BÉRT EMELNI, A REZSICSÖKKENTÉSBE BELEROKKAN AZ ORSZÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.11.


Surányi György volt jegybankelnök Friderikusz Sándor műsorában (ami sokkal több és sokkal jobb, mint egy podcast) világosan elmondta, hogy az Orbán-rezsim tehet az inflációról, a háborúnak semmi köze hozzá, legfeljebb rásegített, de már a háború előtt is tarthatatlan volt az infláció. Ez a rossz gazdaságpolitikának köszönhető, Orbán csődbe viszi az országot. Surányi György kiemelte, hogy a hatósági árakkal olyan csapdába került az Orbán-rezsim, amiből nem tud kijönni. Ha pedig ezen az úton mennek tovább, a válság tovább mélyül.

A legesztelenebb hatósági árképzés a rezsicsökkentés volt, amit Orbán propagandája a rendszer szimbólumává tett, ezért nem tudnak megszabadulni tőle. A “rezsicsökkentés” egy nagy átverés, ahogy azt Friderikusz Sándor is elmondta, mert amit az emberek megspórolnak a rezsin, annak sokszorosát fizetik ki máshol, illetve – mint azt Surányi György elmondta – nem kapják meg sem a tanárok, sem más ágazatok dolgozói azt a béremelést, amire szükség lenne, mert mindent elvisz a rezsicsökkentés. Miközben a rezsicsökkentés pazarláshoz vezet és tönkreteszi az energiaipart.

De Orbánék azzal a propagandával, hogy a baloldalra azért nem szabad szavazni, mert akkor vége lesz a rezsicsökkentésnek, magukat lőtték lábon: nem tudnak hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, ezzel saját maguk kezét kötözték meg. Olyan csapdáb kerültek, ahonnan nincs kiút. Az infláció pedig olyan drágulásokat okoz, hogy azok negatív hatását csak újabb hatósági árral lehetne orvosolni, kiterjesztve azt más területekre és más termékekre is. Ez maga a csőd, mert tönkremennek a termelők és a kereskedők, nincs miből finanszírozni a piaci ár és a hatósági ár közötti különbséget.

A benzinár befagyasztásának benzinhiány, fogyasztói korlátozás, majd abból fakadóan feketepiac és soha nem látott korrupció lesz a vége, beindul az alvilági kereskedelem. Miközben tönkremegy egy csomó benzinkutas kisvállalkozó. Ahány helyen bevezetik a hatósági árat, ez a csőd annál több helyen fog bekövetkezni. Ezt csak úgy lehetett volna elkerülni, hogy nem avatkoznak be primitív módon a piaci viszonyokba, a piaci árba, hanem hagyják működni a gazdaságot, és a családokat kompenzálják az így képződő jövedelmek adójából. De ez a hajó már elment...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.