2022. július 11., hétfő

MOST UGYAN JÖN AZ EMELÉS, DE AUGUSZTUSBAN EGYSZERI KOMPENZÁCIÓ KELLENE A NYUGDÍJASOKNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.07.11.


Az nem kérdés, hogy a kialakult helyzetben augusztusi kifizetéssel elkerülhetetlen lenne egyszeri juttatásként minimum 60-70 ezer forintot adni az átlag körüli, de kiemelten a havi 100 ezer forint alatti nyugdíjban részesülőknek – mondja az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi vezetője. Barát Gábor szerint a nyár végén, dönteni kell ismét a novemberi nyugdíjkiegészítés mértékéről, esetleg bizonyos személyi kört érintő kiemelt kezelésről. A szakértő felhívta a figyelmet: a nyugdíjak évenkénti, s immár rendszeressé váló évközi emelése, annak mértéke, a nyugdíjasokat – főleg a mostani hektikus időszakban – foglalkoztató olyan alapvető kérdés, ami az érintettek többségének napi megélhetését teszi bizonytalanná. Ezért az időben és kellő előrelátással megtett rendszerszerű korrekciós és egyéb lépéseknek döntő jelentőségük lenne.

Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy kedden érkeznek a bankszámlákra az idei – bizonyára csak az első – nyugdíjkiigazítás miatt megemelt összegek, s mellette a januárig visszamenőleg járó kiigazítás summája (a 13. havi nyugdíjé is). A januári öt százalékos nyugdíjemelés után májusban már világossá vált a kormány számára is az, amit szakértők régebben hajtogattak: jóval magasabb lesz az idén az infláció, mint amit az a bizonyos öt százalékos emelés fedezne. S mint ismert, a törvény értelmében ki kell igazítani a nyugdíjakat, ha az infláció mértéke meghaladja az adott évre végrehajtott emelését. Habár legkésőbb novemberben szokták ezt a kiegészítő emelést elvégezni, a tavalyi esztendő után az idén is már korábban meglépte ezt a kormány.

Ez azt jelenti, hogy az emelt nyugdíj mellett, hét havi pluszt is kapnak a nyugdíjasok és minden nyugellátásban részesülő. A Hírklikk korábbi számítása szerint a 160 960 forintos átlagnyugdíjas összesen 217 179 forintot kap majd a bankszámlájára (vagy annyit visz neki a postás). Ugyanis a hat havi korrekció egybeni összege 37 665 forint, ehhez jön a februárban folyósított 13. havi nyugdíj kiigazításaként 6 277 forint, s ezt utalja majd a nyugdíjfolyósító – az átlagnyugdíj esetében már megemelt – 173 237 forintos havi járandósággal együtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.