2022. július 25., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY TÖBB SZÁZ MILLIÁRDNYI ÁLLAMI VAGYONT ADOTT ÁT INGYEN FIDESZES KÁDEREKKEL KITÖMÖTT VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNYOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.07.25.


Tavaly a központi vagyonkezelő 486 milliárd forintos hiányt hozott össze. A rekordmértékű bukta oka a közjavak soha nem látott mértékű, ingyenes elosztogatása.


Bár az állami vagyonkezelés évek óta viszi a pénz, a tevékenység mérlege tavaly soha nem látott, 486 milliárd forintos hiányt mutatott – derül ki az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nemrég nyilvánosságra hozott mérlegbeszámolójából. Az irat tanúsága szerint a pénzügyi eredmény több száz milliárdos mínuszát az ingyenes vagyonjuttatások okozták.

Az elmúlt három évben, vagyis 2019-2021 között az MNV vagyonkezelési tevékenysége összességében 1060 milliárd forintos veszteséget, illetve vagyonvesztést ért el. A cég ugyanis mind a három évben vaskos veszteségbe fordult. Ezt megelőzően, 2019 előtt az állami vagyongazdálkodás eredménye általában és összességében még nyereséget mutatott. Vagyis akkor még a vagyonkezelői döntéseknek köszönhetően általában nőtt az állam vagyona. Legalábbis papíron: az állami vagyon értékelése kapcsán ugyanis merülhetnek fel kérdések. Igaz, 2019 előtt is előfordult egy-egy veszteséges év. Ám ezek nagyságrendje még csak a tízmilliárdot érte el, amit bőven ellensúlyozott a más években bekövetkező vagyongyarapodás.

A fordulatot 2019 hozta. Ekkor kezdett ugyanis az állam abba a sajátos eladássorozatba, melynek során ezermilliárd forintnyi állami vagyont pakoltak különböző fideszes káderekkel kitömött vagyonkezelő-alapítványokba. Ráadásul a Fidesz-KDNP-kormány épp a magyar állam legértékesebb, bármikor eladható, mozgatható vagyonelemeit adta át eme, függetlenséggel kevéssé vádolható vagyonkezelőknek. Így számos értékes ingatlan mellett ingyenes vagyonjuttatás keretében magánkézbe került a Mol mintegy 24 százaléka és a Richter hasonló mértékű részvénycsomagja is. A kedvezményezettek között egyetemi vagy olyan "vagyonkezelő" alapítványokat találhatunk, mint például a Matthias Corvinus Collegium. A - bízvást állítható - fideszes káderképzőt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vezeti. De számos egyetemi vagyonkezelő kuratóriumát és vezetőségét is fidesz-hű káderekkel töltötték fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.