2022. július 14., csütörtök

“BRÜSSZELBEN A VELEJÉIG ROHADTNAK TEKINTIK A MAGYAR JOGÁLLAMOT…”

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.07.14.


…, ezért az EU milliárdokat tarthat vissza.

Budapest tárgyalni akar, de nagyon sok EP-képviselőnek már elszakadt a türelme – írta a Süddeutsche Zeitung bécsi és brüsszeli tudósítója a szerdán bemutatott jogállamisági jelentéssel kapcsolatban.

A szerzők emlékeztettek rá: Orbán negyed évvel ezelőtt hatalmas győzelmet aratott a választáson, de ehhez mélyen belenyúlt az állam zsebébe, hogy választási ajándékokat osztogasson adókedvezmények és szubvenciók formájában. Pártja, a Fidesz akkor azt mondta, hogy a győzelem azt bizonyítja: a polgárok helyeslik az EU-t bíráló irányvonalat.

Most hirtelen vége szakadt a bulinak.

A Fidesz ugyanis már nem tudja fizetni a választási ajándékokat, a forint szabadesésben van és az Orbán-kormánynak fogytán a pénze. Kiderült, hogy nem tudja betartani az ígéretét, amely szerint az állam majd kompenzálja azt a pénzt, amelyet az unió visszatart. A családoknak, amelyeket eddig az adó terén erősen támogatott, megszorításokkal kell szembenézni. Kedden a Fidesz olyan jogszabályt korbácsolt át a parlamenten, amely a KATA rövidítéssel ismert adózási formát úgy módosítja, hogy ez több százezer kicsi és közepes vállalkozást sújt, és ez ellen az egész országban spontán tüntetések voltak.

Brüsszelből jönne pénz, de az EU intézményeivel a viszony erősen megromlott. Az Európai Tanácsban Magyarország ellen a 7. cikkely szerinti eljárás folyik, amely – elvben – a szavazati jog felfüggesztéséhez vezethet. Emellett a bizottság több kötelezettségszegési eljárást is indított, amelyeket jogszerűnek minősített az Európai Bíróság. Végül beindult a jogállamisági mechanizmus is, amely lehetővé tenné az uniós költségvetésből származó utalások befagyasztását. Különösen fájdalmas pillanatnyilag a pandémia után újjáépítési alapból származó támogatás és hitel visszatartása, és mindezt a demokrácia leépítésével, a korrupcióval és a jogállamiság megsértésével indokolják. Összesen sok milliárd euróról van szó...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.