2022. július 19., kedd

HASZNOS TIPPEK, AMIKKEL SOKAT LEHET SPÓROLNI AZ ÁRAM- ÉS A GÁZSZÁMLÁN

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2022.07.19.


A kormány pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy mivel az energiaárak elszálltak, a rezsicsökkentés csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra. Aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már nagyon magas piaci árat kell fizetnie. A környezetvédelmi szempontok mellett tehát anyagi okokból is jobb döntés takarékoskodni, ezért most adunk pár tippet azoknak, akik úgy döntenek, szeretnék csökkenteni az áram- és/vagy gázfogyasztásukat.

Ha a gáz és az áram világpiaci ára nem ugrott volna többszörösére az elmúlt időszakban, akkor is érdemes lenne spórolni az energiával, hiszen az áram és a gáz előállítása is környezeti terheléssel jár. Nem feltétlenül maga az energiatermelési folyamat jár környezetszennyezéssel, hanem a termelőeszközök (napelemek, gázturbinák, kazánok, stb.) előállítása, legyártása okoz igen komoly szennyezést.

A magyar háztartások többsége áramot és gázt is használ, de persze vannak, akik fűtéskorszerűsítéssel energiatakarékos, csak villamosenergiát igénylő fűtést működtetnek. Itt írtunk arról, hogy ők most könnyen átcsúszhatnak a már nem rezsicsökkentett sávba. A Kormányinfón elhangzottak alapján a fogyasztási határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes:

- 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig;

- 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig.

A mostani kormánydöntéssel igazán azok járhatnak rosszul, akik gigantikus, akár többgenerációs, szigeteletlen családi házakban laknak, ahol a nyílászárók is elavultak. Ők hiába költenek sokat a gázfűtésre, igazából nagyrészt az utcát fűtik, hiszen az elégtelen szigetelés és a korszerűtlen ablakok miatt nagyon nagy a házuk hővesztesége.

Egy nagyon jól szigetelt, átgondolt tájolású házban csak minimális fűtésre van szükség, mert az épület megtartja a hőt. A legjobb példa erre a passzívház, vagy az ahhoz hasonló energiatakarékos épületek. Tehát akinek van rá pénze, érdemes jó vastagon leszigeteltetni a házat, és kicseréltetni az ablakokat, hosszútávon talán ezzel spórolható meg a legtöbb energia és pénz.

Más háztartások azért járhatnak rosszul, mert 30-40 éves háztartási eszközöket használnak. Az ilyen régi mélyfagyasztókat, hűtőket, sütőket és villanybojlereket szemlélve sokan elégedetten bólogatnak, hogy ezek strapabíró gépek, 40 év alatt soha nem romlottak el, még most is prímán teszik a dolgukat, nem úgy, mint a pár év alatt kipurcanó hipermodern ketyerék. Ez igaz lehet,

de ezek sok esetben olyan irtózatos mennyiségű energiát vesznek fel,

amivel az ilyen energiaválságban, mint a mostani, könnyen átlagon felüli fogyasztókká válhatunk. Érdemes tehát ezeket a régi nagyfogyasztó berendezéseket energiatakarékos újakra cserélni, ami persze szintén költséggel jár...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.