2022. július 29., péntek

HOLODA ATTILA: EURÓPÁNAK LÁTHATÓAN KEZD ELEGE LENNI ORBÁN PÁVATÁNCÁBÓL (1. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Riporter: MILLEI ILONA
2022.07.29.


Lehet az orosz medvéhez csatolni magunkat, meg lehet azzal hülyíteni az embereket, hogy a szankciókkal csak mi lőttük magunkat tüdőn, de ez nem így van – nyilatkozta lapunknak Holoda Attila. Az energetikai szakértővel azután beszélgettünk, hogy az EU országai – Magyarországot kivéve – jóváhagyták a gázfogyasztásuk csökkentését célzó enyhített vészhelyzeti tervet. Holoda szerint Magyarország most úgy gyengíti az európai szolidaritást, az egységet, hogy senki nem kényszerítette rá. Egész egyszerűen megkapta a politikai megrendelést az oroszoktól, és szemmel láthatóan, eleget is tesz annak.


Az Európai Unió országai jóváhagyták a gázfogyasztásuk csökkentését célzó, enyhített vészhelyzeti tervet. Az energiaügyi miniszterek elfogadták azt a javaslatot, hogy augusztustól márciusig önkéntesen 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást minden EU-tagországban. Mit jelent ez?

– Kivéve a gyevi bírót. Ez egyébként azt jelenti, hogy még azok az országok is, amelyek Magyarországhoz hasonlóan, az elején ellenezték a központi szabályozást – komoly kompromisszumok árán –, még ők is belementek. Portugália, Spanyolország, Írország még az elején jelezte, hogy ők nem mennének ebbe bele. Ráadásul az írek teljesen független rendszert működtetnek, tehát nem is sok közük van hozzá. A végén azonban, miután rengeteg enyhítést tartalmazott a végső megállapodás – benne van az is, hogy olyan országok, ahol sokkal nagyobb a kitettség, mint Magyarország esetében, gyakorlatilag felmentést is kaphatnak – jóváhagyták. Erre nemmel szavazni nem más, mint politikai demonstrációja annak, hogy mi milyen kemény fiúk vagyunk, és merünk vétót mondani. Különösen annak fényében, hogy pár nappal előtte Szijjártó Péter külügyminiszter orosz kollégájával tárgyalt és Szergej Lavrov külön is jelezte, hogy azt a 700 millió köbméter plusz igényt megvizsgálják, nyilván egy politikai csomag részeként. Ezek szerint egyértelműen politikai üzenet érkezett az Európai Unióhoz, és eljutott Szijjártó révén, méghozzá egy vétó formájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.