2022. július 19., kedd

KIZÁRT, HOGY A FIDESZ TAKARÉKOSSÁGI OKOKBÓL AKARJA UGYANABBAN AZ IDŐPONTBAN MEGTARTANI AZ EP- ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁST

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.07.19.


Majtényi László szerint ez alkotmányjogi gondolkodással tökéletesen ellentétes. A törvénygyár már ma átnyomhatja a javaslatot.


– Teljes nonszensz, ilyen alkotmánymódosítás nem létezhetne – így értékelte Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet elnöke a fideszes tervet, hogy 2024-ben ugyanazon a napon rendezik meg az uniós és az önkormányzati választásokat.

– Az eljárás jól mutatja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) mennyire torz elképzelései vannak az alkotmányosságról, és hogyan viszonyul a Fidesz a saját maga által legyártott, az elfogadásakor gránitszilárdságúnak nevezett alaptörvényhez – állapította meg Majtényi László. Ahhoz ugyanis, hogy a két választást egy időben tarthassák, módosítani kell az alaptörvényt. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már benyújtotta az erről szóló parlamenti javaslatot: ez lesz az alaptörvény tizenegyedik módosítása. A törvénygyár pedig nyáron sem áll le: már ma szavaznak is a képviselők.

A Fidesz – kifogásolta Majtényi László – magára nézve nem tartja kötelezőnek az alaptörvényt, valótlan indoklással használja ki azt a lehetőséget, hogy az ellenzék politikai hibái következtében megint kétharmados többsége van az Országgyűlésben.

Ugyanakkor a hatályos szabályok alapján, pusztán jogtechnikai értelemben a kormánypárt akkor változtatja meg az alaptörvényt, amikor erre ingere támad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.