2022. július 5., kedd

LÁZÁR JÁNOS SZERINT BIZTOSÍTANI KELL A „KÖZHOZZÁFÉRÉST” A BALATONNÁL

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2022.07.05.


Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Balatonról intézett kérdést Lázár Jánoshoz, beruházásokért felelős miniszterhez. A zöld képviselő kritizálta, hogy a NER pénzért felparcellázza a Balatont, ezzel fölhajtva a balatoni árakat, ráadásul az építkezésekkel rombolja a balatoni természeti értékeket...

...Szabó Rebeka parlamenti felszólalásában a balatoni kiemelt beruházások rendszerét is támadta, amikor kritizálta, hogy a NER „a nádasokból tóparti telkeket”, „az öblökből és torkolatokból vitorlás kikötőket”, „a kempingekből luxus lakóparkokat”, „a parti sétányokból szállodákat” épít.

A Párbeszéd képviselője felrótta azt is, hogy egyre kevesebb a sokak számára hozzáférhető tópart, és ezzel együtt egyre több a csak drága belépővel elérhető terület.

A képviselő szerint az oligarchiáknak adott támogatásoknak és a beruházásoknak árfelhajtó hatása van, ezért úgy látja, már magasabbak az árak a Balatonnál, mint a horvát tengerparton.

A zöld politikus azt is hangsúlyozta, hogy a balatoni víz jó minőségének megőrzéséhez a tó ökoszisztémáját kell megőrizni. Meglátása szerint a NER évről évre „egyre nagyobb területet iktat ki a tó immunrendszeréből”.

Végezetül élesen kritizálta a kiemelt beruházási törvényt, amely alapján ha valamit „kiemelt beruházásnak” nyilvánítanak, már nem számítanak a környezetvédelmi előírások és a helyi építési előírások is zárójelbe kerülnek.

Felidézte, hogy a Club Aliga területén, kiemelt beruházássá nyilvánítása után, a beépítési magasságot tizennyolc méterre, a telkek beépíthetőségét nyolcvan százalékra emelték, és a parti sétányt tizenhat építési telekre osztották föl. A beruházás az aligai löszfal „legyalulásával” is együtt jár.

A Club Aliga megépítését tíz milliárd forinttal támogatja a kormány. Lázár János egyetért ezzel? – tette fel végül a kérdést Szabó Rebeka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.