2022. július 19., kedd

MAMUTOK VAGYUNK ÉS ITT AZ OLVADÁS! – EGY MEZEI TANÁR VÁLASZA NÉNYEI PÁL ELITPOZÍCIÓS CIKKÉRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: HORVÁTHNÉ VASS ILDIKÓ
2022.07.18.


Igenis be kell vetni új módszereket és akár el is kell engedni ókori szövegeket cserébe azért, hogy a diákok olvassanak és gondolkodjanak, az előrehozott érettségi műfajával nincs gond, az érettségi pedig úgy látszik, korrektebben zajlik egy átlagos gimnáziumban, mint az elit egyházi intézményekben – fogalmazza meg Horváthné Vass Ildikó. A gimnáziumi tanár Nényei Pál egyes közoktatással kapcsolatos állításait vitatja, s amellett érvel: a tanároknak alkalmazkodniuk kell a világhoz, máskülönben nem lesz rájuk szükség. Vita.


A Válasz Online hasábjain július 14-én jelent meg Nényei Pál Fejétől bűzlik a magyar közoktatás, az éhbér csak következmény című esszéje. A Nényei-írások olvasása vagy interjúk hallgatása közben általában lelkesen bólogatok, hiszen magyartanárként hasonló dilemmákat fogalmazok meg nap mint nap. Most viszont az a különös élmény ért, hogy néhány dologban nem értettem egyet a szerzővel.

Az alaphelyzet értékelésében persze nincs vita köztünk. A klasszikus értelemben vett általános műveltséget átadni képes gimnázium ma már valóban csak nyomokban létezik. A nappali rendszerű képzésben tanuló majd’ négyszázezer középiskolás közel fele gimnazista (ebben a számban nincsenek benne a szakgimnáziumban tanulók). Alapvetően azok a gyerekek, akik elég jó eredményeket produkáltak általános iskolában, gimnáziumba szeretnének menni, mert még nem tudják, mit akarnak kezdeni magukkal, vagy éppen csak az van a lakóhelyük közelében. Mit tud nyújtani a gimnázium mint intézmény, amibe ilyen sok és sokféle gyerek jár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.