2022. július 19., kedd

MEGJELENT AZ ÚJ TÖRVÉNY: TÖBBMILLIÓS BÚCSÚAJÁNDÉK ÉS ÁFACSAPDA IS VÁRJA A KATAÁRVÁKAT

HVG.HU
Szerző: Bank360
2022.07.18.


A köztársasági elnök által hétfőn aláírt új törvény a megmaradó katások életét szabályozza szeptembertől, de van benne a katát kényszerűségből augusztus végén befejezők számára egy nagyon fontos búcsúajándék, ami viszont akár csapda is lehet, ha rosszul élnek vele.



A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény, amely azoknak a működését szabályozza, akik szeptember elsejétől is benne tudnak és akarnak maradni a kata szerinti adózásban. Ők már csak kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek. Az új törvény átmeneti rendelkezései között azonban azok számára is van egy nagyon fontos szabály, akik augusztus végével megszűnnek katások lenni – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ez a rendelkezés valójában az egyetlen jó hír számukra az új törvényben, akár egy búcsúajándékként is felfogható.

Aki jelenleg katázik, annak 2022-re az eddigi törvény szerint 12 millió forint az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. Ha tehát egy katás egyéni vállalkozó vagy bt. éves nettó árbevétele nem haladja meg ezt az összeget, akkor csak a havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adót kell fizetnie attól függően, hogy főfoglalkozású-e, és milyen tb ellátást szeretne kapni. Ez alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ.

Az új katatörvény azonban kimondja, hogy akiknek augusztus 31-én fennáll a kata jogviszonya, az év első nyolc hónapjára havonként 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik ez a bevételi határ. Ez azt jelenti, hogy megkapják az eddigi teljes éves keretüket 8 hónapra. Tehát annak is büntetőadó nélkül lehet 12 milliós árbevétele, aki csak 8 hónapot lesz katás 2022-ben. (Ha kevesebb hónapot, akkor ennek az időarányos része.) Ezzel tulajdonképpen visszamenőleg is megemelik a kata bevételi határt 18 millió forintra – írja a Bank360.hu...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.