2022. július 20., szerda

ODAJÖTT HOZZÁM EGY KAPATOS FIATALEMBER, ÉS AZT KÉRDEZTE: FŐNÖK, LESZ PÉNZ?

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2022.07.19.


Az utóbbi hetek fejleményeinek, a megszorításokról egymás után született kormányzati döntéseknek köszönhetően valószínűleg most már sokak számára nyilvánvalóvá vált, mennyire ingatag lábakon állhat a magyar költségvetés. A hirtelen gyorsasággal elfogadott katatörvény-módosítás – amit hétfőn írt alá az államfő, és aznap meg is jelent a Magyar Közlönyben –, valamint a rezsicsökkentés-csökkentés különösen nehéz helyzetbe hozhatja a háztartásokat és a vállalkozásokat. Az viszont az egész költségvetést és a magyar kormány gazdasági céljait is megrengetheti, ha nem lesz idén megállapodás az uniós forrásokról az Európai Bizottsággal.

A tárgyalások legfontosabb szereplője hazai részről Navracsics Tibor, aki a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszterként tért vissza tavasszal az Orbán-kormányba. Ebben a szerepben igyekezett megnyugtatni mindenkit a fideszes elitképzőnek számító Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tartott előadásán arról, hogy szerinte lesz megállapodás a Bizottsággal – ehhez viszont kompromisszumokra van szükség.

„Már csak egy-két tisztázandó kérdés van, de folyamatosak a tárgyalások: online és offline is, ma is hazaérkezik egy tárgyalási delegáció, és mi is megyünk majd ki újra, és folyamatosan tisztázódnak a kérdések az Európai Bizottsággal.

Ma már nem a szakpolitikai kérdésekben látom a megállapodások akadályát, hanem a politikai akaratban

– mondta Navracsics, aki szerint bár a kormány részéről biztosított a politikai akarat a megegyezéshez, „a Bizottság részéről ezt nem tudom kitapogatni, de bízom abban, hogy sikerül erről őket is meggyőzni”.

A miniszter az előadás utáni beszélgetésen arra is kitért, milyen kép él benne az Európai Unióról: „Magyarország az EU része, szükségünk van rá, és az EU-nak is szüksége van ránk. Persze konfliktus nélkül nincs együttélés, hiszen két ember számára is gyakran lehetetlen ez. De minden vita előtt fontos tudatosítani magunkban, hogy meg kell egyeznünk valamiben, és holnap is oda kell köszönnünk a másiknak” – mondta Navracsics, aki uniós biztosi tapasztalata alapján azt mondta, nekünk, magyaroknak meg kell tanulni az európai politika játékszabályait: „Lehet itt kurucosan ajtót csapkodni, és azt mondani, hogy akár a torkát is átdöfnénk a másiknak, de nem fog működni.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.