2022. július 12., kedd

ÓRÁK ÓTA LEZÁRVA TARTJÁK A MARGIT HIDAT A KATATÖRVÉNY ELLEN TÜNTETŐK, AZ ERZSÉBET HÍDON TÖBB SÁVOT ELFOGLALTAK

TELEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2022.07.12.


- A kormány hétfőn benyújtotta az új katatörvényt, amellyel gyakorlatilag megszüntetnék ezt az adózási formát.

- A törvényjavaslat ellen tiltakozók kedd délelőtt 10 órára tüntetést szerveztek a Parlament elé, a Kossuth térre.

- A téren legalább ezren gyűltek össze, a tömeg innen a Margit híd irányába vonult.

- Nem sokkal 11 óra után a Margit-sziget magasságánál lezárták a hidat.

- Pár perccel 12:30 előtt egy csoport tüntető felment az Erzsébet hídra, és ott elfoglalták a középső két sávot.

- A Margit hídon spontán beszédeket tartottak a tüntetők, miközben az Erzsébet hídon továbbra is elfoglalják a középső sávokat.

Legalább ezren tüntettek az új katatörvény ellen a Parlament előtt, a Kossuth téren kedden délelőtt, majd a demonstrálók elfoglalták a Margit hidat. Információk szerint a törvényjavaslat sürgősségi vitája, illetve a zárószavazás kijelölt, kora délutáni időpontjáig kívánják blokkolni a főváros egyik legforgalmasabb hídját.

A tüntetés Facebook-eseményén kedd délelőttig közel háromezren jelezték részvételi szándékukat. A tüntetés hivatalosan 10 órakor kezdődött, ekkor több százan voltak a téren. Helyszíni tudósítóink beszámolói alapján a tüntetésnek nem volt konkrét programja, és felszólalókkal sem terveztek. A tüntetők szellősen álldogáltak, és kis csoportokban beszélgettek, néhányuknál egy-egy transzparens is volt. Később a „Ne szavazd meg!” rigmust skandálták.

Eközben zajlik a vita a Parlamentben az új, szigorúbb adótervezetről. A kormány a bújtatott munkaviszonyokra mutogat, és a gazdaság kifehérítéséről beszél a katatörvény kapcsán, míg az ellenzék megszorítócsomagot emleget.

A tömegben több ételfutár is volt, akiket különösen érzékenyen érintene a törvénymódosítás. Néhány politikus is feltűnt a Kossuth téren, például Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás a Párbeszéd frakciójából, Bedő Dávid és Gelencsér Ferenc a Momentumból. Az esemény teljesen békés keretek között zajlott, nem is volt nagy rendőri készültség. A tüntetésről később videós formában is beszámolunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.