2022. július 13., szerda

ORBÁN CSŐDJE: A KATA “MÓDOSÍTÁSA” VALÓJÁBAN A KATA ELTÖRLÉSE, A LAKOSSÁG DURVA MEGSARCOLÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.12.


Nincs annál tipikusabb fideszes eljárás, minthogy “módosításnak” neveznek egy eltörlést, a döntést semmiféle vita, egyeztetés vagy hatástanulmány nem előzi meg, egy nap alatt elfogadja a kamu díszletparlament, és senkinek nincs semmiféle joga és beleszólása. Ez az orbáni demokrácia, de így zajlik ez már 12 éve az élet minden területén, csak mindig sikerült leszeletelni egyes társadalmi rétegeket, akikkel a többiek nem törődtek. A KATA eltörlése viszont érzékenyen érinti az egész országot.

A “kisadózó vállalkozások tételes adója”, röviden KATA, sok magyar számára lehetővé tette, hogy kifehérítse a vállalkozását, befejezze az adócsalást, a feketézést és a trükközést, nem utolsó sorban megéljen abból, amit csinál. Vélhetően az adóbevételek is kisimultak, mert egy nagyon erős szürkezóna fizetett legalább egy átalánydíjas adót. Miután Orbán unortodox gazdaságpolitikája és uniós szabályokat sértő illiberális rendszere, az állami szinten szervezett korrupció miatt Magyarország a csőd szélére jutott, mindenből pénzt akarnak csinálni, ezért megszüntetik a KATA-t.

Hivatalosan nem eltörlésről, hanem “módosításról” beszélnek, aminek lényege, hogy a jövőben csak a magánszemélyek felé nyújtott szolgáltatások bevételei esnek a KATA alá, de minimális az a vállalkozás és bevétel, amely magánszemélyeknek nyújt szolgáltatást, mert az emberek nagy része magánvállalkozó, hiszen a rendszer abba az irányba terelte őket, és olyan szolgáltatást általában nem a magánszemélyek vesznek igénybe, amiből meg is lehet élni. Ez tehát nem “módosítás”, hanem eltörlés. Ez egy brutális adóemelés.

A Fidesz arról ugat, hogy a 13. havi nyugdíjat eltörölték a régmúltban a szocialisták, de az semmi a KATA eltörléséhez képest. Orbán rendszere gazdasági csődhöz, megállíthatatlan inflációhoz vezetett, és ez még csak a kezdet. Ezért kemény megszorításokra kényszerül, amit nem megszorításoknak nevez, de megsarcolja a multinacionális cégeket, és most már a lakosságot is. Hatósági árakkal rombolja tovább a piacgazdaságot, miközben a másik kezével sokkal többet vesz el a lakosságtól, így két végéről égeti a gyertyát, mint minden hülye, aki nem ért semmihez.

Úgy könnyű volt nagyzolni, az eszét játszani, másokat oktatgatni, hogy Merkel “Mutter” mindent kifizettetett az EU-val, és cserébe Orbán még gyalázta és mocskolta is az EU-t. A “Mutter” elment nyugdíjba, és tisztességesebb, korrektebb emberek vezetik az EU-t, akik a szabályok betartásához kötik a pénzt, és Orbán máris a csőd szélén táncol. Az eddig is világos volt, hogy a Fidesz-szerelem addig tart a magyaroknak, amíg megélhetnek, csavaroghatnak és tele a hasuk. A KATA megszüntetése azonban húsba vágó döntés, ezt nem fogják egykönnyen lenyelni, mert nem élnek meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.