2022. július 19., kedd

PIKÓ ANDRÁS: KIEMELT FELELŐSSÉGEMNEK ÉRZEM, HOGY A RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ ESZKÖZÖKKEL ENYHÍTSÜK A KORMÁNY ÁLDOZATAINAK TERHEIT

FACEBOOK
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2022.07.19.


❌A kormány legfőbb választási ígéretét megszegve drasztikusan emeli ősztől a rezsiköltségeket, ami lehetetlen helyzet elé állítja családok százezreit, magyarok millióit, és több ezer józsefvárosit taszíthat megélhetési és szociális válságba

❌Egy kerületi önkormányzatnak nincs módja felülírni azokat kormányzati intézkedéseket, amiknek saját intézményei is áldozatul estek.

⭕Ugyanakkor kiemelt felelősségemnek érzem, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel enyhítsük a kormány áldozatainak terheit.

A Józsefvárosi Önkormányzat már eddig is számos intézkedést működtetett az energiaszegénység enyhítésére:

✅Fűtési támogatást adunk október és március között az arra rászorulóknak.

✅RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központot működtetünk a Gutenberg tér 2 alatt, ahol várjuk az energetikai felújításra készülő lakosokat. Itt kapott helyet egy a PowerPoor projekt keretein belül létrejött, energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatás is.

✅Idén augusztus 31-ig lehet pályázni önkormányzati lakások bérlői számára otthon-felújítási támogatásra, melynek keretében felújítási, korszerűsítési, komfortfokozat emeléssel járó és az energiahatékonyságot javító munkálatok végezhetők el.

✅Idén szeptember 30-ig pályázhatnak társasházak közös használatú helyiségekben található nyílászárók cseréjére vagy felújítására. Alacsony költségvetésű felújításokra szintén eddig a határidőig pályázhatnak a társasházak.

❗Azonban a kialakult helyzetben további lépésekre van szükség. Polgármesterként olyan intézkedéscsomagot terjesztek a szeptemberi kerületi képviselő-testületi ülés elé, amely ezeket az intézkedéseket kiterjeszti és erősíti. Ennek értelmében:
🟢Kezdeményezem kerületi szociális veszélyhelyzet kihirdetését.

🟢Utasítom a hivatalt, hogy készítsen pontos felmérést az érintett józsefvárosiak számáról, mind a rezsi, mind az élelmiszerár-infláció miatt.

🟢Kezdeményezem a kerületi fűtési támogatás megduplázását.

🟢Kezdeményezem olyan rendkívüli rezsitámogatás bevezetését, amely a korábbi, szintén kerületi járványügyi támogatás mintájára egyszeri segítséget nyújt azoknak az átlagon felett fogyasztóknak, akik alacsony jövedelmük alapján rászorulók.

🟢Kezdeményezem a már most is működő energiaszegénységi tanácsadásunk kiterjesztését idén ősztől.

🟢Kezdeményezem egy kifejezetten energiahatékonysági felújításokat támogató pályázat megnyitását önkormányzati lakások bérlőinek idén ősztől.

🟢Elkezdjük a tervezését egy olyan tartós élelmiszer-adományozási rendszer kialakításának, amely az ételinfláció miatt leginkább bajba jutott családok segítését szolgálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.