2022. július 7., csütörtök

SPÓROLNI KEZDTEK A BOLTOKBAN A VEVŐK - SOKAN KEVESEBB ÉS OLCSÓBB TERMÉK VÁSÁRLÁSÁRA KÉNYSZERÜLNEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: BVJ
2022.07.07.


A bolti forgalom mennyiségi megugrásáról számolt be a KSH, az élelmiszerek eladása viszont alig nőtt. Mint sokan saját bőrükön is tapasztalhatják, beindult a spórolás. Ez egyelőre főként azt jelenti, hogy a márkás cikkek helyett egyre több vevő áll át az üzletláncok sajátmárkás termékeire. Ezt tapasztalják a Lidl, a Spar, a Tesco, az Auchan és a Penny boltjaiban is.

A KSH friss adatai szerint az idei első öt hónapban a kiskereskedelmi forgalom mennyiségben 11,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben viszont mindössze 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés. Az elsőre tetszetős statisztikát elsősorban az üzemanyagok 31,6 százalékkal megugró eladása okozta, de a nem élelmiszer közel 15 százalékos bővülése is elég látványos. Miközben tehát akad olyan réteg, aki kaját is csak spórolósan tud venni, mások bőségesen költhetnek.

Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Ezeket a számokat azért érdemes annak tükrében értékelni, hogy a mennyiség (volumen) nem azt jelenti, hogy valóban minden eladást darabról darabra leszámolnak. Az ilyen számok a drágulási átlagokkal kalkulálva jönnek ki. A drágulás hivatalos adataiban pedig egyre többen kételkednek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.