2022. július 19., kedd

SZAPORODNAK A BOSSZANTÓ KORLÁTOZÁSOK - SOK ATM CSAK KEVÉS PÉNZT AD

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.07.19.


A banki díjak csökkentése érdekében sokan bankjegykiadóból (ATM) igyekeznek kápét felvenni, ami esetenként az utalásnál is olcsóbb lehet. Az Azénpénzem.hu viszont egyre több olyan jelzést kapott, hogy az ATM csak kisebb címletekben, illetve alacsonyabb mennyiségben hajlandó bankókat kiadni.


Budai kerület frekventált és nagy forgalmú helyén – jelezte az Azénpénzem.hu egyik olvasója – az egyik bank ATM-je kiírta: csak ezresek vehetők fel, a maximális összeg pedig 40 ezer forint. Hasonló jelenségre mások is panaszkodtak. Az ok sajnos minden hozzánk eljuttatott esetben az volt, hogy a bank helyett inkább otthon akarnak nagyobb összegű készpénzt tartani. Többen szinte a teljes banki megtakarításuk felszámolására szánták el magukat. Ilyesmiről persze mindenkit igyekeztünk és igyekszünk továbbra is (reméljük, sikerrel!) lebeszélni.

A bankjegykiadós korlátozások egyébként mindenképpen bosszantóak lehetnek, hiszen kifejezetten rossz módszer, ha valaki mindig az éppen csak szükséges kápét veszi fel az ATM-ből. Annak ellenére, hogy amúgy ez lenne a legnormálisabb, és nemzetgazdasági szempontból is a kedvezőbb megoldás. A bankok ugyanis sokszor fix díjat is alkalmaznak, ráadásul a díjmentes kápéfelvétet is úgy szabta meg a kormányzat, hogy annak összege 150 ezer forint, de legfeljebb két tranzakció.

Tehát, ha valaki felvesz például kétszer 20 ezer forintot, akkor már ki is merítette a díjmentességi lehetőséget. Ők (mint mindenki másnak, aki már kihasználta a nyilatkozattal elérhető ingyenes pénzfelvételi lehetőséget) a harmadik húszezres ATM-ből megszerzése akár ezer forintnál is többe kerülhet. Az általunk vizsgált bankszámlák és gondosan saját ATM használata esetén még az átlagos kiadás is közelíti az ötszáz forintot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.