2022. július 14., csütörtök

TÍZ- ÉS SZÁZEZREKBEN MÉRHETŐ TÖBBLETKÖLTSÉGET JELENT MAJD A CSALÁDOKNAK ÉVENTE, HA AZ ÁTLAGNÁL TÖBB ÁRAMOT, GÁZT FOGYASZTANAK

24.HU
Szerzők: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA, VITÉZ F. IBOLYA
2022.07.14.


Kiszámoltuk, mivel járhat a rezsicsökkentés visszavágása.


A több mint 2000 milliárdos „nem-megszorító csomag” bejelentése után alig hat héttel, a hozzávetőleg 300 ezer katázó jelenlegi működési formáját ellehetetlenítő törvénymódosítás másnapján az Orbán-kormány hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, aminek megvédését ígérték a választás előtt. Most a bejelentett energia-válsághelyzet nyomán úgy változott a retorika, hogy a rezsicsökkentés védelme érdekében a kedvezményes ár csak az átlagháztartás fogyasztásáig jár, afelett a piaci árat kell fizetni a gáz- és az áramszámla esetében. Azonnal be is vezetik az intézkedést, a bejelentés szerint augusztus elsejétől már így számítják ki a rezsiszámlákat.

Energia-veszélyhelyzeti intézkedések


A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet ki – közölte Gulyás Gergely a kormányinfón. Egy év alatt az áram több mint ötszörösére, a gáz hatszorosára drágult, és nem látszik a vége – ecsetelte a drámai helyzetet a kancelláriaminiszter, hozzátéve, hogy Európában nem lesz elég gáz az idén ősszel és télen. A veszélyhelyzetben a már létrehozott rezsivédelmi alap után 7 pontos intézkedési tervet jelentett be:

- a hazai gázkitermelést 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárdra emelik.

- Felhatalmazást kapott a külgazdasági és külügyminiszter, hogy további gázkészleteket szerezzen.

- Kiviteli tilalmat vezetnek be az energiahordozókra és a tűzifára.

- Év végéig jelentősen fokozzák a lignitkitermelést.

- Mielőbb újraindítják a Mátrai Erőművet.

- Kezdeményezik a Paksi Atomerőmű üzemidejének a meghosszabbítását.

- A lakosságot közvetlenül érintő intézkedés: a rezsicsökkentett ár csak az átlagháztartás fogyasztásáig érvényes, afelett piaci árat kell fizetni.

A rezsicsökkentett átlagfogyasztás

- a gáznál havi 144 köbméter, éves szinten 1729 köbméter,

- az áramnál havi 210, évi 2523 kilowattóra.

Mint Németh Szilárd rezsibiztos kiemelte, a gáznál megmarad a nagycsaládosok jelenleg is élő kedvezményes fogyasztási limitje. Ez azt jelenti, hogy egy háromgyermekes családnál nem évi 1729 köbméter gázfogyasztásig lesz rezsicsökkentett az ár, hanem 2329 köbméterig, és minden további gyermeknél 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villanynál nincs és sem is lesz ilyen kedvezmény. Távfűtésnél és más fűtési módoknál pedig nem változik az eddigi díjszámítás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.