2022. augusztus 24., szerda

A TARVÁGÁS MÁR A TŰZIFARENDELET ELŐTT IS GYAKORLAT VOLT A TÖBBSZÖRÖSEN VÉDETT BALATONFÜREDI-ERDŐBEN

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.08.24.


Természetvédő civilek évek óta dokumentálják, mi zajlik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Natura 2000 hálózat oltalma alá tartozó területen.

A 2009-ben életbe lépett erdőtörvény egyike annak a kevés jogszabálynak, amely az érintettek széles körű bevonásával és a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével készült. Nem véletlen, hogy az előremutató rendelkezések zömét az erdőgazdálkodók nyomására 2017-ben alaposan megcsonkította a parlamenti kormánytöbbség. A módosítás a civil szervezetek tiltakozása ellenére jelentősen csökkentette a védett és Natura 2000 erdőterületeken található természeti értékek védelmének eszközeit, az erdőlakó állatfajok állományainak megőrzését.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége a módosítás miatt panaszt tett az alapvető jogok biztosánál, aki 2019-ben az Alkotmánybírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy a kifogásolt törvény több ponton a visszalépés tilalmába ütközik, valamint sérti a jogbiztonságot. Az Alkotmánybíróság 2020 nyarán született állásfoglalása megsemmisítette az alkotmánysértő rendelkezéseket, és ezzel lehetővé tette az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknak, hogy az összes erdőben megóvhassa az adott terület egyedi természeti értékeit.

2022. augusztus 4-én az Orbán-kabinet az energiakrízisre és a tűzifaigényekre hivatkozva rendeletileg felfüggesztette az erdőtörvényben rögzített természetvédelmi korlátokat. A tiltakozások hatására alig két héttel később az agrártárca vezetője faramuci módon visszakozott: a kormányhatározatnál alacsonyabb jogérvényű, augusztus 16-i miniszteri utasítás szerint a védett állami területeken még sem lehet tarra vágni az erdőket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.