2022. augusztus 24., szerda

NÉGYSZERES GÁZSZÁMLA, HATSZOROS ÁRAMÁR – MINDENKI SZÁMOL, HOGYAN KERÜLHETŐK EL A BEZÁRÁSOK A KULTURÁLIS SZEKTORBAN

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.08.24.


A hatóságilag csökkentett gáz- és áramárra jogosultak körének szűkítésével júliusban szinte egyik napról a másikra került nehéz helyzetbe egy sor kulturális és közintézmény. A tágas belső terek felfűtése akár több száz millió forintos pluszköltséget ró a sok esetben amúgy is szűkös költségvetésekre – annál nagyobb az intézmények előtt tornyosuló kihívás, minél nagyobb hányadát tette ki eddig a költségvetésből a rezsiszámla.

Ennek nyomán egy óbudai gimnázium egyszeri százezres hozzájárulást kérne a szülőktől a fűtésre; a Waldorf iskolák és óvodák rezsije 300 millióról 2,3 milliárd forintra nőhet, a 42 iskolából álló magániskolai hálózatot működtető Magyar Waldorf Szövetségnél állami támogatásban és külsős szponzorokban reménykednek, mert nem tudják kigazdálkodni a többletköltségeket. Az önkormányzatok is kikerültek a rezsitámogatásból, költségeik duplázódnak-négyszereződnek a jövőben.

Jó pár kulturális intézménynél kopogtattunk a fenti témával kapcsolatos kérdéseinkkel, de csak egy részüktől kaptunk visszajelzést, ők általában a rezsiköltségek minimum négyszereződésével számolnak. Többen nem akartak nyilatkozni, mert jelenleg is dolgoznak a fűtési stratégiájukon, vagyis azon, hogyan kerülhetik el próbatermek, színpadok, olvasótermek bezárását vagy a működés korlátozását. Van olyan kulturális intézmény, amely minimum egy hónapos leállásban gondolkozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.