2022. augusztus 15., hétfő

CSALFA, VAK REMÉNY – AKADÁLYOK ORBÁN VIKTOR ÁHÍTOTT WASHINGTON–RÓMA–BUDAPEST-TENGELYE ELŐTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.08.15.


Olasz jobboldali kormánytól és Donald Trump visszatérésétől várja a visegrádi szövetségeseit is elveszítő Orbán Viktor, hogy újra bővüljön külpolitikai mozgástere. Mindkettőre van esély, de nagy kérdés, hogy a vágyvezérelt gondolkodás mennyire fordítható le a valóságra: az olasz miniszterelnöki székre esélyes Giorgia Meloni időközben az EU híve lett, Trump visszatérését a Fehér Házba pedig FBI-vizsgálat akadályozhatja meg.


A politika ködfüggönye néha fontos dolgokat takar el. Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde elsősorban a fajok keveredéséről szóló fejtegetése miatt keltett felhördülést világszerte, ezért elsikkadtak a beszéd azon részei, amelyekből érthetővé vált, milyen külpolitikai változásokra építene a kormányfő az elkövetkező években. A kontextus ugyanis borongós: az Európai Unióval elmérgesedett a viszony, Magyarország egyetlen tagállamként még mindig nem tudott megállapodni a koronavírus-helyreállítási alap kifizetéseiről. (Igaz, Orbán Viktor beszéde szerint a magyar kormány és a Bizottság elmegy a falig, ott majd „megállnak és megölelik egymást”, és végül lesz megállapodás.) A kormány külpolitikai kilátásait tovább rontja, hogy a visegrádi együttműködés lényegében halott, ezt maga a miniszterelnök ismerte el a tusványosi beszédben.

Az ok az ukrajnai háború, amelyről gyökeresen eltérően gondolkodik a magyar–lengyel bajtársi szövetség két tagja.

A szlovákok és a csehek pedig – az Orbán Viktor-i értelmezés szerint – „jó pontokat igyekeznek szerezni Brüsszelben”, s ezzel „égő istállóba kötik be a lovaikat”.

A miniszterelnök tusványosi szavaiból az derült ki, hogy nagy reményeket fűz az Egyesült Államokban a republikánusok visszatéréséhez a novemberi félidős kongresszusi választásokon, illetve a két év múlva esedékes elnökválasztáson: „új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal is, a republikánusokkal könnyebb lehet, mint a mostani demokratákkal. (…) 2024-ben van Amerikában elnökválasztás, és akkor jön el szerintem először igazán komolyan a béke lehetősége, és utána jön a 2024 és 2026 közötti két év.” Orbán Viktor aztán az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) dallasi konferenciáján augusztus 5-én mondott beszédével is nyomatékosította, hogy a republikánusokra tesz az amerikai politikai lottóban. Donald Trumppal való találkozójával pedig egyértelműsítette, kit szeretne látni befutónak a republikánus elnökjelöltek majdani versenyében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.