2022. augusztus 15., hétfő

A NYUGDÍJASOK ŐSZI NAGY MENETE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.08.14.


„Őszintén csodálom a nyugdíjasokat, és részben megértem az érdekképviseleti szervezeteiket, mert reagálásaik ebben a – sajnálatosan több tényezőre visszavezethető – nehéz helyzetben rendkívül türelmesek, határozottak, de egyben visszafogottak” – mondta a Hírklikknek Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint a nyugdíjasok ugyan minden hónapban az előírt napon megkapják a nyugdíjat, de ezt a biztonságérzetet érdemben gyengíti a régen nem tapasztalt, kiugróan magas infláció, a megélhetési költségek drasztikus emelkedése. Erre jött rá még más, a nyugdíjasokat érintő egyéb negatív hatás, kormányintézkedés. „A nyugdíjas érdekképviseletek – állásfoglalásaikban, közleményeikben megfogalmazott – igénye és javaslatai többsége reális, de az időtényezőre is tekintettel több kell” – tette hozzá. Együttes fellépésre és az álláspontjaik minden lehetséges fórumon történő folyamatos ismertetésére lenne szükség, miközben követeléseiket, igényeiket – tényszerű érvekkel alátámasztva – el kellene juttatni a kormány illetékeseihez.


Az utóbbi hetek fejleményei a padlóba döngölték a nyugdíjas társadalom többségét. Hónapról-hónapra nő a megélhetés költsége, s a jelek és előrejelzések szerint egyhamar ebben nem lesz változás. Az infláció már olyan szintet ért el, hogy az idén kétszer is emeltek nyugdíjat, de elkerülhetetlen egy újabb kiigazítás, hogy a kormány ne szegjen törvényt, s minimum reálértékben őrizni tudják a nyugdíjak értékét. A száguldó inflációt tovább fogja gyorsítani a rezsiemelés, hiszen a kormány által – általános vélemény szerint alacsonyan – megszabott küszöb felett nem, hogy világpiaci, hanem több összehasonlító adat szerint annál is magasabb díjat kell majd fizetni, a gáz után a „rezsicsökkentett ár” mintegy hétszeresét, az áramnál durván dupláját. Mindennek tetejébe, a kormány fogta magát, és úgy alakította át a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozó szabályokat, hogy a nyugdíj mellett munkát vállalók szeptembertől már nem adózhatnak a még most hatályos, kedvezőbb kata szerint.

Mi lesz itt? Mit kellene lépnie a kormánynak? Barát Gábort, az Országos Nyugdíj-Biztosítási Főigazgatóság volt vezetőjét kérdeztük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.