2022. augusztus 20., szombat

ENGEDÉLY NÉLKÜL DOLGOZHATNAK KÜLFÖLDIEK A PAKSI BŐVÍTÉSEN, HATTYÚHÍD ÉPÜL FELCSÚTON

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.08.19.


444: Mészáros Lőrinc cégének is jut állami támogatás a kínai akkugyár előkészítésénél

Egy csütörtöki módosítással a kormány bevette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek közé azt az infrastruktúra-fejlesztést is, ami a kínai CATL betelepülését készíti elő a debreceni Déli Gazdasági Övezetben. Eszerint a magyar kormány 2026-ig nettó 87,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Ebből a Mészáros Lőrinc céguniverzumába tartozó OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 16,6 milliárd forintot kap hálózati fejlesztések megépítéséhez.

Válasz Online: Valaki nagyon megbocsátott: Simicska-emberek kezébe kerül a teljes magyar úthálózat

Simicska Lajos egykori főbizalmasa, Németh Lászlóné lesz a Magyar Közút felügyelőbizottsági elnöke és a kormány által 35 évre kiszervezett sztrádafejlesztés és -üzemeltetés magáncégeit is olyanok irányítják, akik a kormányfővel összekülönbözött pénztárnok-üzletember legfontosabb bástyái voltak. Például az egykori államtitkár, a vízummutyikat is segítő Farkas Imre, valamint a kitaszított milliárdossal mindig egy lapon említett Szőke Gábor. De Varga Judit igazságügyi miniszter férje, a közszférától az év elején visszavonult Magyar Péter is visszatér.

RTL.hu: Másfél milliárd forint állami pénzből épül hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem Felcsúton – miközben rengeteg beruházást visszafognak

Bár 1150 milliárd forintnyi beruházást takarékossági okokból felfüggesztett a kormány, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül. Hadházy Ákos szerint az eltékozolt uniós és költségvetési pénzek jelképe lesz a látványosság. A hivatalos indoklás szerint a híd Felcsút turisztikai fejlesztését szolgálja majd.

Hvg.hu: Engedély nélkül dolgozhatnak a paksi bővítésen külföldi munkavállalók

Engedély nélkül dolgozhatnak a harmadik országbeli (vagyis EU-n és Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi) állampolgárok a paksi beruházás fő- és alvállalkozóinak. A csütörtök este közzétett kormányrendelet egyik pontja szerint a Paksi Atomerőmű két új blokkjának „tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésre történő előkészítésével” összefüggő külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie.

Telex: Miniszteri biztosa lett a villamosenergia-ellátásnak és a lignittermelésnek is

A kormány most két új miniszteri biztost is kinevezett rezsitémában a friss Magyar Közlöny szerint: Horváth László hevesi országgyűlési képviselő, Fidesz-szóvivő a villamosenergia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között, Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő pedig a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.