2022. augusztus 11., csütörtök

EZ TÉNYLEG NEM TRÉFA

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.10.Írtam én már erről máshol, máskor, sőt, kétszer-háromszor is, de úgy látom: senki sem értette meg, tehát írok róla külön, hátha átlépi az ingerküszöböt. A deep fake-ről van szó, ami most látszólag bőséges humorforrás a kormánymédia számára, Karácsony Gergely esete kapcsán.

Jelezném

nem vicc ez, csak még nem tetszettek felfogni, mivel van dolgunk.


Dióhéjban: annyi történt, hogy két orosz „tréfacsináló” felhívta egyszer vagy kétszer Budapest főpolgármesterét Vitalij Klicsko nevében, provokatív kérdéseket tett fel neki, ő válaszolt, majd publikáltak egy felvételt erről. A két úriember, bizonyos Vovan és Lexus elkötelezett putyinista, érdekes módon ezeket a performanszaikat még az állami hírügynökségek is propagálják, én például minden magyar híradás előtt a Kreml oszlopának számító RIA Novosztyiról tudtam meg, hogy létezik ez a felvétel, és hát a kérdések, témák is olyanok voltak, hogy azt inkább nevezném provokációnak, mint tréfának.

Mondjuk ha én csinálnék ilyent, tegyük fel, megkeresném Putyint mondjuk Tokajev kazah elnök nevében és álcáját viselve, inkább nem tenném, mert félnék, hogy valamit eltolok, és kirobbantok egy közepes vagy annál súlyosabb lokális háborút. De nem is vagyok se Vovan, se Lexus.

Azt, hogy miket válaszolt Karácsony, most nem is nagyon érdemes részletezni, mindenki elolvashatja a kormánymédiából, ahol nem szűnnek meg szörnyülködni azon, hogy egyetért az Oroszország elleni szankciókkal és úgy látja, az Orbán-rezsim sem tart örökké. Amint százötven év alatt sem lettünk törökké. Igazából nem ez a legfontosabb, hanem a lepkeálom.

Igen, Csuang-ce lepkeálma.

Csuang-ce olyan 2300 évvel ezelőtt élt, kínai bölcs volt (esetünkben a „filozófus” kifejezés kevés volna, az európai kultúrából talán kicsit Diogenészhez lehetne hasonlítani, bár ez is sántít), briliáns humorral, remek érzékkel az abszurdhoz. Egyszer azt álmodta, hogy ő egy lepke, vígan csapongott a verőfényben, aztán felébredt, és elgondolkodott, hogy mi is a helyzet – ember ő vagy pillangó? Hiszen ébren bizonyos benne, hogy ember, de az álombéli lepke ugyanolyan biztos volt abban, hogy ő micsoda… Rendben, Csuang-ce, mint taoista mester, ezzel a hasonlattal az abszolút bizonyosság relativitását akarta érzékeltetni – elég jól sikerült, több, mint kétezer éve él a példabeszéd.

De mi köze Karácsony Gergelyhez?

Annyi köze van, hogy a két orosz provokatőr őt Vitalij Klicsko kijevi polgármester deep fake-képmásaként kereste meg. Tehát nem egyszerű „telefonbetyárkodás” volt, ahogy azt a kormánymédia beállítja, hanem egy mozgóképes, hangos hívás, Klicsko tulajdon édesanyja nem mondta volna meg, hogy nem az ő fia beszél a képernyőn. Ezt úgy csinálják – megpróbálom nagyon egyszerűen leírni – hogy kinézik a célszemélyt, akinek a bőrébe akarnak bújni, és összegyűjtenek róla minden elérhető videót, fotót, hangfelvételt, bár inkább régebben volt fontos a nagy mennyiségű minta, ma már sokat fejlődött ez a technológia, elég egy-két jó minőségű anyag. Ennek alapján egy fejlett mesterséges intelligencia megalkotja az illető digitális avatárját, ami aztán azt mond, kérdez, válaszol, amit a bábumestere akar. Lehetetlen megkülönböztetni a valóditól. Bemutatnék egy csodás példát, nem tudom, ki készítette, de kiváló darab, amin Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin szaval Radnótit magyarul – a békéről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.